Actiunea „Vrem un vot fara cianura!” atrage atentia opiniei publice privitor la pericolele iminente care planeaza asupra naturii si mediului in Romania, ca si la demagogia si minciuna Guvernului,
a politicienilor romani in general, in prag de alegeri, transmite Romanian Global News citand un comunicat de presa.
Pentru a atentiona asupra acestor pericole, mii de afise MindBomb au fost lipite in noaptea de 30 spre 31 octombrie 2012 pe strazile a zeci de orase si comune din Romania, printre care: Arad, Abrud, Alba-Iulia, Baia Mare, Bucuresti, Brasov, Bacau, Bistrita, Braila, Campeni, Constanta, Cluj, Craiova, Dej, Deva, Focsani, Huedin, Iasi, Ludus, Medgidia, Medias, Oradea, Ploiesti, Pitesti, Ramnicu Valcea, Resita, Rosia Montana, Sibiu, Suceava, Targu Mures, Targoviste, Timisoara, Turda, Satu Mare, Valea Ariesului.
In societatea romaneasca de dupa 1989, rare au fost cazurile in care cetatenii s-au mobilizat pentru a impiedica, cu tenacitate si curaj, o nedreptate. Rosia Montana este un astfel de caz. Campania de protejare si aparare a mediului, a patrimoniului si drepturilor omului din Rosia Montana a adus numele acestei comune in constiinta unei natiuni intregi.
Dar lucrurile nu se puteau opri aici. Aceasta campanie de activism a deschis calea spre discutarea altor doua chestiuni importante pentru cetatenii Romaniei: folosirea cianurii in minerit si interesele private ale unei clase politice care ar trebui sa apere interesul public.
In ultimii 12 ani, problema Rosiei Montane s-a aflat pe masa tuturor presedintilor, guvernelor, parlamentarilor si autoritatilor locale, indiferent de culoarea lor politica. Cu totii, fara exceptie, fie au tacut complice, fie au exercitat un lobby agresiv pentru compania datatoare de cianura. In ciuda dezastrului ecologic de la Baia Mare, in ciuda opozitiei sustinute a societatii civile, partidele au continuat sa gireze un proces tehnologic bazat pe folosirea intensiva a cianurii, intr-un proiect privat care ar aduce numai distrugere Rosiei Montane si Muntilor Apuseni. Mai mult decat atat, nepasarea si incompetenta au mers si mai departe, astfel incat ministrul Mediului din Guvernul Ponta a aflat din presa despre acordarea unui aviz de mediu pentru o noua exploatare aurifera pe baza de cianura, la Certej, in judetul Hunedoara. Intre timp, alte 13 exploatari din Transilvania asteapta unda verde.
Crezand ca Rosia Montana poate fi folosita ca momeala electorala, Victor Ponta a avut, in perioada premergatoare alegerilor locale, un discurs refractar fata de exploatarea cu cianura. Acum, insa, la Palatul Victoria e tacere. O tacere la fel de vinovata si la fel de complice ca si lobby-ul agresiv al lui Traian Basescu. Asta in timp ce lideri PNL si PPDD se pronunta deschis in favoarea cianurii, iar PDL si UDMR intimidate de reactia extrem de dura a populatiei din ianuarie-februarie 2012, se feresc sa redeschida subiectul.
A venit momentul unui raspuns simplu si deschis din partea Guvernului Romaniei! Acest raspuns nu mai poate fi ambiguu, va trebui sa fie DA sau NU. In viziunea oricarui cetatean responsabil al Romaniei, raspunsul nu poate fi decat NU – iar politicienii ar trebui sa auda vocea celor pe care ii cheama la urne.
Mesajul nostru, pentru partidele politice, este unul singur: vremea responsabilitatii reale a sosit! Suntem cu ochii pe voi – nici o promisiune electorala nu va fi uitata, nici un discurs pro-cianura si pro-distrugere nu va fi iertat, nici o negociere, oricat de secreta, in intentii, cu companiile de minerit, nu va ramane ne-expusa! Exploatarile miniere cu cianura, defrisarile masive, privatizarile fortate, metoda fractionarii hidraulice in exploatarea gazelor de sist, constructia iresponsabila de micro-hidrocentrale sunt doar o parte din problemele cu privire la care asteptam o atitudine clara. Daca voi nu veti lua atitudine, vom lua noi!