Reactoarele de la Cernavoda, controlate de mantuiala

  0
  1315
  Greenpeace Romania a demarat o campanie de strangere de semnaturi, solicitand autoritatilor sa renunte la programul nuclear
  Reactoarele de la Cernavoda, controlate de mantuiala

  In urma dezastrului de la centrala nucleara de la Fukushima, provocat de tsunami-ul din martie 2011, Consiliul Europei a decis ca „securitatea nucleara a tuturor centralelor nucleare din UE trebuie revizuita in baza unor evaluari de risc transparente si extinse, asa-zisele – Stress Tests”. Un ONG romanesc considera ca testele de stres la care au fost supuse centralele nucleare din UE au fost superficiale, lucru foarte grav, daca luam in considerare amploarea dezastrului care s-ar putea produce in cazul unei avarii majore la o asemenea centrala.

  Potrivit organizatiei non-guvernamentale Terra Mileniul III, testele de stres pentru centralele nucleare au fost facute „de ochii lumii”, fara o metodologie clara, iar recomandarile Comisiei Europene in urma unui an de analize nu au nicio putere legala. Potrivit organizatiei, situatia este valabila si pentru structurile specifice din Romania. „Intregul proces de evaluare lasa loc abuzurilor, doar pentru a demonstra publicului cat de sigure sunt centralele nucleare. Testele de stres efectuate pentru centralele nucleare de pe intreg teritoriul Europei – in forma in care au fost ele definite – nu indeplinesc cerintele Consiliului UE, nici asteptarile publicului european pentru o evaluare reala a sigurantei globale. Ele nu ofera o metoda pentru a compara marjele de siguranta ale diferitelor centrale si tipuri de reactor si nici nu raspund la intrebarea < Cat de sigure sunt aceste centrale nucleare, in realitate? >”, se arata intr-un document al organizatiei. Potrivit acesteia, scenariile care au stat la baza testelor de stres sunt incomplete. Astfel, scenariile privind functionarea interna in situatii precum incendiile, scurgeri ale conductelor, defectiuni ale valvelor, erori umane si combinatii ale acestora nu sunt luate in calcul in realizarea testelor. In plus, scenariile unor evenimente externe, precum prabusirile de avioane, sunt, de asemenea, excluse din raport. „Consideram ca raspunsurile date de CNACAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare) au fost selective, facand referire la notiuni vagi si greu de inteles de publicul larg. De exemplu, in raport, CNACAN arata faptul ca desi CNE Cernavoda a fost construit sa reziste la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter, spun cei de la CNACAN, centrala poate rezista la cutremure de peste 8 grade. Intrebarea legitima pe care ne-o punem este: la cat peste 8 grade? Rezista la unul de peste 9 grade pe scara Richter? In plus, ne intrebam de ce nu s-au facut si scenarii de avarie interna a centralei si testele au tinut cont doar de conditiile meteo si de cutremure, fapte exterioare centralei?”, a declarat, pentru ZIUAnews, Lavinia Andrei, presedintele Terra Mileniul III.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.