Un raport medical a stabilit o legatura intre testele nucleare si cazurile de cancer

0
337
SUA acuza Rusia ca a testat rachete nucleare
Laureaţii Premiului Nobel pentru Pace fac apel la eliminarea armelor nucleare
Posibila legatura intre teste nucleare franceze si imbolnavirile de cancer

Un raport medical a stabilit o legatura intre testele nucleare efectuate de Franta in Pacific si Africa de Nord si cazurile de cancer printre civili si fostul personal militar.

Dezvaluirile ar putea conduce la urgentarea unui lung proces de compensare a potentialelor victime ale acestor teste, scrie France24.

Armata franceza a efectuat 210 teste nucleare in Algeria, fosta colonie, si Polinezia franceza, in perioada 1960 – 1996. Se estimeaza ca 150.000 de civili si soldati au fost prezenti la teste, insa statul francez nu a dorit mult timp sa recunoasca efectele pe care aceste teste le-ar fi putut avea asupra starii lor de sanatate.

Acum, Florent de Vathaire, epidemiolog care a facut studiul la cererea unui judecator francez, a explicat ca exista o „legatura probabila” intre radioactivitatea generata de testele nucleare si dezvoltarea unor tipuri de cancer.

Epidemiologul a precizat ca testele nucleare ale Frantei ar putea avea efect atat asupra personalului militar, cat si populatiilor locale.

AVEN, un grup de presiune al victimelor testelor nucleare, a afirmat ca testul, facut public marti, va imbunatati legislatia existenta cu privire la compensarea victimelor.

Parlamentul francez a aprobat o lege in 2010 prin care se stabileste un fond de compensare a victimelor testelor nucleare, insa asociatia sustine ca este atat de restrictiv incat aproape nimeni nu se califica pentru despagubiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.