EGP şi Simest colaborează pentru dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă
Cehii investesc 30 de milioane de euro in sistemul hidroenergetic de pe Semenic

Grupul ceh a cumparat sistemul hidroenergetic de la TMK cu aproximativ 20 de milioane de euro. Dupa ce in anul 2010, grupul ceh CEZ a preluat sistemul hidroenergetic de la TMK contra sumei de aproape 20 de milioane de euro, acum urmeaza etapa a doua a investitiei, care consta in modernizare.

Barajul de la Valiug este unul istoric pentru caraseni, intrucat constructia lui a inceput inca din 1908. „Apa provenita de la baraj a fost dirijata, controlat, printr-un sistem de 14,6 km de canale, tunele si viaduct pana in Resita, unde i s-a valorificat potentialul energetic la hidrocentrala Grebla, asigurandu-se in acelasi timp un procent mare din necesarul de apa potabila si industriala a orasului. O data cu dezvoltarea siderurgiei la poalele Semenicului, nevoile de apa industriala si energie electrica au crescut considerabil, aceasta devenind o prioritate nationala”, potrivit Enciclopediei Banatului, „Banaterra”.

Sistemul hidro continua sa faca istorie pentru Caras-Severin. Asta pentru ca, dupa ce a fost preluat de rusii de la TMK, contra sumei de 2 euro, odata cu uzina resiteana, in 2010, obiectivul a fost vandut contra imensei sume de aproape 20 de milioane de euro. Tranzactia este una istorica pentru Caras-Severin, pentru ca pana in prezent este cea mai mare.

Ce planuri au cehii

Retehnologizarea totala a instalatiilor de productie de energie hidro reprezinta unul dintre obiectivele principale de afaceri pe termen mediu ale Grupului CEZ in Romania si va fi realizata sub antreprenoriatul general al companiei Hydropol, in baza unui contract “la cheie”.

„Procesul de retehnologizare va consta in constructii civile, respectiv, baraje si canale, dar si in inlocuirea tuturor echipamentelor existente: turbine, generatoare, statii de transformare cu echipamente noi, de ultima generatie”, a precizat Angelica Barbu, purtatorul de cuvant al companiei CEZ, pe zona de vest. In urma retehnologizarii, CEZ isi propune sa obtina o capacitate totala instalata a sistemului hidroenergetic din proprietatea sa de peste 20MW. Finalizarea procesului este estimata sa aiba loc in cea de-a doua jumatate a anului 2013.

Impact pozitiv asupra turismului

Modernizarea sistemului hidroenergetic implica oprirea productiei pe perioada lucrarilor aferente. Acest lucru are un impact pozitiv asupra turismului local. Asta intrucat lacurile aferente amenajarii hidro: Gozna, Secu, Valiug, Timis Trei Ape, isi vor mentine nivelul natural, ramanand un punct de atractie pentru turisti. Grupul CEZ mai investeste, in zona Dobrogea, 1,1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here