Fructele trebuie sa reprinte baza dietei zilnice si trebuie sa faca parte din fiecare masa. Castigurile in materie de vitamine, fibre si minerale pot fi foarte usor obtinute din suc, pulpa sau chiar fructe uscate. REALITATEA.NET va prezinte zece dintre cele mai importante fructe pentru organismul uman.
1. Marul are in general 80 de calorii si contine fibre suficiente pentru a intruni necesarul zilnic al omului. Dietele pe baza de mere scad riscul bolilor de inima. Pe langa acest beneficiu, marul contine antioxidanti care scad sansele de a face diabet si astm, fiind in acelasi timp si un foarte bun pentru curatarea dintilor dupa masa.
2. Caisele reprezinta o sursa importanta de beta-caroten, antioxidant care este apoi transformat, de organism, in vitamina A. Fructele acestea contin si Laetrile, substanta folosita in tratamentele alternative ale cancerului. Caisele au fost considerate in vechime chiar si afrodisiace, fiind mentionate si in „Visul unei nopti de vara”, de William Shakespeare.
3. Bananele sunt o sursa importanta de potasiu, jucand un rol foarte important in sanatatea muschilor cardiaci. Acestea pot preveni hipertersiunea si complicatiile ei, jucand un rol important si protectia impotriva ulcerului.
4. Murele au o cantitate impresionanta de fibre, peste 10 grame intr-o singura cana, precum si foarte multe substante antioxidante si chiar omega-3.
5. Afinele sunt fructe cu multe efecte curative. In 2007, un studiu a aratat ca sunt extrem de benefice pentru bolnavii de Alzheimer, scazand si riscul de accidente vasculare cerebrale. Afinele scad si colesterolul si nivelul total al lipidelor din sange.
6. Ciresele contin cantitati mari de antioxidanti si pot avea efecte antiinflamatoare, scazand si nivelul colesterolului si al trigliceridelor.
7. Grepfruitul scade colesterolul si are un puternic efect antimicrobian. Pe de alta parte, acest fruct este interzis la cei care sunt intr-un tratament de chimioterapie.
8. Kiwi este un fruct cu o concentratie foarte mare de vitamina C, circa 74mg in fiecare fruct.
9. Mango face parte dintr-o categorie numita „superfructe”, Acesta contine vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina B6, vitamina K, precum si alti 17 amino-acizi.
10. Portocalele nu puteau sa lipseasca din Top 10 -Cele mai sanatoase fructe, fiind o sursa importanta de vitamina C, acid folic si calciu (un fruct poate avea chiar si 60 de mg).
Sursa: Realitatea TV