Tradarea gunoiului

0
435

Afacerea gunoiului Eco Sud este dusa in spate chiar de alesii locali, asezati in fotoliile calde de consilieri municipali in 2008.
gunoi eco sud
Tariful pentru tona de gunoi depozitata la Mofleni a crescut ieri de la 14,35 dolari la 21 de euro, conform deciziei Consiliului Local Municipal Craiova, adoptata cu 17 voturi pentru din 22 exprimate. Desi hotararea nu are suport economic, comisia de negociere a primariei neputand demonstra prin expertiza justificarea cresterii, consilierii locali au votat pentru cresterea profitului Eco Sud cu 135%, in ciuda faptului ca banii care vor ajunge in traista Eco Sud SRL Bucuresi sunt platiti de craioveni. Cel mai inversunat in sustinerea Eco Sud, administratorul rampei de la Mofleni, a fost consilierul democrat-liberal Dan Cherciu. Acesta a incercat sa-i convinga pe colegii sai care nu au fost de acord cu dublarea pretului ca Eco Sud, ca orice firma, trebuie sa faca si profit. In plus, Cherciu, dupa un studiu aritmetic amanuntit, a incercat sa le explice consilierilor ca nu o sa conteze pentru un craiovean 0,93 lei, cat va da in plus la Salubritate in urma modificarii tarifului. Insa, nu poate stabili Dan Cherciu cat sa plateasca profit populatia Baniei unei firme private si nici cata importanta au cei 0,93 lei pentru un craiovean de rand. Cel putin asa sustin toti contribuabilii intrebati ieri ce parere au despre declaratia consilierului Dan Cherciu. „Pentru multi s-ar putea sa conteze si daca pretul creste asa, fara motiv, atunci acesti domni au o mare problema cu craiovenii. Cine spuneti ca e asta? Dan Cherciu? N-am auzit de el. Are vreo firma, ceva? Atunci sa dea el de la el profit marit cu 135% unei firme, nu din buzunarul meu, ca nu e frate cu tata si nici n-a muncit 60 de ani la catedra!”, a spus Mihnea Ionescu, profesor pensionar. „Asta e bataie de joc pe fata! Am vazut si eu, la televizor. N-am inteles de ce vor aia sa dubleze pretul. Ca le-au crescut cheltuielile inteleg, dar n-am vazut nicaieri demonstrat asta. Ca sa le bagam noi banii in buzunar, asta se stie. Dar asa ne trebuie, ca noi i-am ales pe astia”, a afirmat Irina Sebastian, contabil.

Justificari cu biberon

In apararea proiectului de majorare a pretului, consilierii craioveni au mai venit cu niste motive, bune doar de ametit bebelusii. Negocierea de taraba cu care alesii si-au justificat decizia s-a invartit in jurul unui proces intentat de Eco Sud in iulie 2008, prin care aceasta intentiona sa oblige municipalitatea sa aprobe pretul de 35 de euro pe tona de gunoi depozitata. Sub pretextul ca Eco Sud SRL Bucuresti a promis ca renunta la proces, comisia primariei i-a tradat pe craioveni, depunand armele la 21 de euro pe tona de gunoi. Nimeni nu a suflat o vorbulita despre precedentul proces intentat de Eco Sud Primariei Craiova si pierdut definitiv si irevocabil de SRL-ul bucuresetean, asa cum nu s-a spus nimic nici despre faptul ca reprezentanti ai Eco Sud au si declarat, anul trecut, ca tariful de 35 de euro nu are justificare, ci e inaintat doar asa, la intimidare.
De asemenea, in sedinta ordinara de ieri a consiliului local, unii dintre membri deliberativului au mai aminitit despre un aviz al ANRSC – Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Serviciilor Comunale, care ar confirma ca pretul cerut de Eco Sud – intre 29 si 35 de euro – este justificat. Acest aviz nu exista insa nici in documentatia de sustinere a proiectului de majorare si nici in dosarul pe rol la Tribunalul Bucuresti.

Groapa, in… groapa

Datele afacerii Eco Sud se vor schimba radical in urmatorii ani, sustine primarul Craiovei, Antonie Solomon. El a spus ca rampa ecologica trebuie neaparat mutata de la Mofleni, fiindca este prea aproape de Craiova si de raul Jiu. „Nu stiu in acest moment cum se poate face asta. Trebuie gasita o noua locatie, apoi stabilit tot cu Eco Sud in ce conditii mai pot investi intr-o alta rampa, fiindca avem contract cu ei pentru 35 de ani. In plus, exista un masterplan de gestionare a deseurilor din Dolj pe care consiliul judetean ni-l tot flutura pe sub nas, pentru ca ar vrea sa-l aplice pentru rampa noastra. Asta nu pot lasa sa se intample, sa treaca gunoiul din Dolj prin Craiova”, a spus primarul Antonie Solomon.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.