Traditii pierdute: uscatul prunelor

Foarte putine femei din judetul Valcea se mai ocupa cu uscarea si coacerea fructelor pentru a fi pastrate pe timpul iernii.Fevronia Ganea

Fevronia Ganea pregateste prunele pentru cuptor Foto: M. Mitroi Fevronia Ganea (68 de ani), o localnica din satul Folestii de Sus, povesteste ca a invatat cu foarte mult timp in urma, de la mama ei, cum se fac poamele. „Sunt mai multe metode, dar cea mai apreciata este coacerea prunelor in cuptorul de caramida. Prunele trebuie sa fie alese cu grija, sa fie spalate si curatate.

Se face focul in vatra si se asaza gratia cu prune in cuptor, pe jar. Prunele se invart usor, din timp in timp, pentru a nu se arde”, povesteste bunica Fevronia. Pentru a coace un cuptor de poame, femeia pierde o zi intreaga. „Trebuie sa ai mare grija si sa pastrezi temperatura constanta, iar focul sa fie cat mai mic. Acesta este secretul poamelor bine facute: perpelirea pe indelete”, a spus femeia.

O alta modalitate de pastrare a fructelor pentru iarna este transformarea acestora in poame. Merele, perele si chiar prunele trebuie spalate, taiate in felii si uscate pe gratie, la soare. „Acum, nimeni nu mai pastreaza fructele asa. Oamenii nu mai consuma poame, desi gustul acestora este foarte bun”, a conchis batrana.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *