Transplant de organe de la porci modificati genetic la oameni

Transplant de organe de la porci modificati genetic la oameni

O echipa de cercetatori din Polonia a reusit modificarea genetica a patru porci, astfel incat acestia poseda acum o combinatie de doua gene ce ii face sa fie mai apropiati din punct de vedere genetic de oameni decat alti porci. Aceasta reusita inseamna ca sunt sanse mai mici ca sistemul imunitar al pacientilor umani sa respinga organele transplantate de la porci.

Reusita expertilor de la Institutul de Zootehnica din Cracovia aduce stiinta mai aproape de realizarea porcilor ale caror organe pot fi transplantate direct la oameni.

Primele organe care ar putea fi folosite pentru transplant ar putea fi pielea, portiuni de cartilaj si valve ale inimii, deoarece in cazul acestora riscul respingerii este mai mic.

“Transplantarea ficatului, a inimii sau a rinichilor prezinta un risc mai mare de respingere. De aceea, continuam sa lucram la crearea unor porci care sa prezinte toate cele 4 gene care reduc bariera imunologica”, a declarat profesorul Zdzisław Smorąg, conducatorul proiectului.

Porcii sunt foarte asemanatori oamenilor din punct de vedere al ADN-ului. Aproximativ 94% din ADN-ul unui porc este similar ADN-ului uman. Singurele animale care au ADN-ul mai apropiat de cel uman sunt cateva specii de maimute, cu o similaritate ce poate merge pana la 98%.

Proiectul, ce este finantat din bugetul de stat polonez, va continua pana in 2013.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente