Agricultura ecologica din Romania si-a triplat, in 2011, numarul operatorilor activi din sistem, pana la 10.000

Agricultura ecologica din Romania si-a triplat, in 2011, numarul operatorilor activi din sistem, pana la 10.000, iar cresterea subventiilor in acest domeniu ar putea aduce, la finele anului viitor, o dublare a agricultorilor care vor intra in sistemul de certificare ecologica

La sfarsitul lui 2011, Romania avea 3.800 de operatori care practicau agricultura ecologica. Acum, numarul lor a ajuns la 10.000. majoritatea fiind fermieri mici, de subzistenta, care detin suprafete de teren de trei pana la 20 hectare sau agricultori cu 3-5 vaci, 50-100 de oi sau cu 10 stupi, potrivit presedintelui „Bio-Romania”, Marian Cioceanu.

Piata interna a produselor ecologice a inregistrat anual o crestere constanta de 20%, desi consumul de produse ecologice reprezinta doar 1% din totalul alimentelor. Suprafetele din agricultura ecologica din Romania au cunoscut in 2011 o crestere de aproximativ 17 ori fata de anul 2000 si cu 13,3% comparativ cu 2010, reprezentand 2,25% din suprafata totala agricola a Romaniei.

La ora actuala, Romania exporta majoritatea produselor sale ecologice, de la miere la ulei, produse oleaginose si fructe, in proportie de peste 90%, catre tari din Europa, acolo unde sunt procesate pentru a fi comercializate ca produs finit. Principalele destinatii sunt Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, tarile nordice, dar Asociatia Bio Romania a participat in acest an si la cel mai mare targ de profil din Statele Unite, cea mai mare piata mondiala pentru produsele bio, si la doua misiuni economice de profil in Japonia si in Dubai-Orientul Mijlociu.Exporturile s-au dublat in ultimii trei ani

Daca in 2009, exporturile Romaniei de produse ecologice au totalizat 136.000 tone, fiind in valoare de 103 milioane euro, in 2010 au depasit 150.000 tone si au atins un total de 150 milioane euro. Pentru 2011, estimarile Bio Romania arata exporturi de 200 de milioane de euro.

Reprezentantul Asociatiei Bio-Romania considera ca solutiile iesirii din criza economica si pentru o dezvoltare durabila a Romaniei pe termen mediu si lung sunt reprezentate de agricultura ecologica, ecoturism si agroturismul ecologic, „cele mai eficiente, rapide si sigure strategii de dezvoltare a Romaniei”. De asemenea, transformarea fermelor de subzistenta in microferme ecologice este una din solutiile majore de dezvoltare durabila si sustenabila a satului romanesc, considera presedintele Bio-Romania.

Subventii de 4 milioane de euro in 2012

La momentul aderarii la UE in anul 2007, Romania era singurul stat membru care nu beneficia de sprijin financiar pe sectorul ecologic, dar in urma demersurilor efectuate de fermierii din sectorul bio prin intermediul Asociatiei Bio Romania, in anul 2010 a fost adoptat HG 759/2010 prin care se acorda prime fixe pe ferma pentru fermierii in conversie, suma totala fiind de 3 milioane euro/an. Pentru anul 2012 sunt prevazute pentru acest sector peste 4 milioane de euro din fondurile Uniunii Europene.

Potrivit datelor Bio-Romania, incepand cu anul 2011, pentru prima data fermierii din sistemul agriculturii ecologice care au trecut de perioada de conversie beneficiaza de sprijin financiar pe suprafata, intre 153 si 400 de euro/ha.
„Este regretabil ca acest sprijin nu vizeaza si fermierii aflati in conversie, astfel incat si fermierii mijlocii si mari sa poata trece in sistemul agriculturii bio”, a spus presedintele Cioceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *