LONDON – Trei exploratori polari britanici vor porni la inceputul anului viitor intr-o calatorie dinspre Alaska spre Polul Nord pentru a incerca sa stabileasca momentul in care gheata arctica va disparea in totalitate pe timpul verii din cauza incalzirii globale.
Gheata marina se retrage deja cu o rata de 300.000 km2 (115.000 mile patrate) pe an – echivalentul suprafetei Insulelor Britanice – dar, in ciuda unor masuratori efectuate din submarin si din satelit, nu exista o estimare reala a vitezei cu care gheata marina se subtiaza.
„Gheata se subtiaza foarte repede. Dar cercetatorilor le lipseste un set de date – si anume cat de subtire este stratul de gheata in prezent,” a declarat marti exploratorul arctic veteran Pen Hadow. „Daca stim acest lucru, putem prezice cu o acuratete mai mare cat va mai dura acest proces.”
Estimarile privind o disparitie totala a ghetii marine pe timpul verii se situeaza intre 16 si 100 de ani, iar scopul expeditiei de patru luni care incepe in februarie este de a estima cu precizie acest interval prin obtinerea de masuratori corecte privind grosimea ghetii la suprafata.
Si nu numai ursii polari sunt in pericol. Pe masura ce gheata se retrage, tarile invecinate incep sa ridice pretentii asupra unora dintre cele mai bogate resurse de minerale si resurse marine de pe planeta, neexploatate inca.
Rusia a ridicat deja pretentii cu privire la jumatate din fundul marii Arctice, unde se estimeaza ca s-ar gasi 25% dintre rezervele cunoscute de gaze naturale si petrol ale Pamantului, iar Canada, datorita deschiderii pe timpul verii a Pasajului de Nord-Vest, ar putea reduce cu cateva saptamani durata calatoriilor sale pe mare de la est spre vest.
„Acesta este un efort stiintific international,” a spus Hadow. „Incalzirea globala aduce cu ea atat oportunitati, cat si amenintari. Totul depinde de modul in care ne vom adapta. Situatia care exista in prezent in Oceanul Arctic nu poate decat sa se inrautateasca inainte de a evolua spre bine.”
Cei trei exploratori – Hadow, Ann Daniels si Martin Hartley – vor merge pe jos, vor inota si vor schia 2.000 km (1.250 mile) traversand unele dintre cele mai anevoioase terenuri din lume la temperaturi de minus 500 Celsius (minus 580 Fahrenheit), tragand dupa ei un radar cu impulsuri ce penetreaza gheata.
Radarul proiectat in mod special va masura si transmite date despre grosimea ghetii si despre gheata profunda din 20 in 20 de cm (la fiecare 8 inci) – ceea ce inseamna ca in timpul calatoriei acesta va efectua 10 milioane de masuratori.
Desi oamenii de stiinta vor avea nevoie de ani buni pentru a analiza datele obtinute in acest fel, Hadow a declarat ca echipa spera sa poata trimite o estimare preliminara de indata ce ajunge la Polul Nord la inceputul lunii iunie.
Sursa: Epochtimes