Trei hectare de padure dispar in fiecare ora. Cele mai furate judete: Arges, Harghita, Mures si Prahova

Trei hectare de padure dispar in fiecare ora. Cele mai furate judete: Arges, Harghita, Mures si Prahova
Trei hectare de padure dispar in fiecare ora. Cele mai furate judete: Arges, Harghita, Mures si Prahova

Se fura ca in codru in muntii din Romania. Trei hectare de padure dispar in fiecare ora, iar autoritatile par neputincioase. Controalele facute ieri in 11 judete de aproape 800 de politisti, inspectori silvici, jandarmi si comisari de mediu au rezultate hilare. Au confiscat echivalentul a cinci camioane cu lemne si au dat 48 de amenzi. Activistii Greenpeace spun ca legea trebuie modificata rapid, inainte sa ramanem fara paduri.
Arges, Harghita, Mures si Prahova sunt judetele cele mai devastate de taietorii ilegali. 5 miliarde de euro este prejudiciul creat de mafia lemnului din Romania in ultimii 23 de ani, arata un raport al Curtii de Conturi.

Problema este ca cei care distrug padurile nu sunt pedepsiti. O veriga importanta sunt proprietarii gaterelor, care cumpara si prelucreaza lemn furat sau taiat ilegal.

In ultimii doi ani, niciunul dintre ei nu a fost trimisa in judecata in cele aproape 2.000 de dosare facute de politisti. Si prind tot mai mult in curaj: „Domnule, da’ ma controlezi tu pe mine?”

Raziile sporadice ale jandarmilor si inspectorilor silvici nu fac decat sa intrerupa cateva ore jaful din munti. Patronii gaterelor si angajatii reusesc sa se ascunda la timp de oamenii legii.

Activistii Greenpeace spun ca de multe ori si padurarii ii protejeaza pe hotii de lemne.

„Din punctul meu de vedere nu s-ar putea scoate lemn din padure daca aceste administratii si factori de control nu ar conlucra la ilegalitate”, spune Laurentiu Ciocarlan.

Efectele jafului din munti se vad cu ochiul liber. In fiecare an, zonele despadurite sunt lovite de viituri devastatoare.

Defrisarile ilegale din Romania sunt atat de masive, incat se vad din Cosmos. Pe hartile Agentiei Spatiale Americane, rosul marcheaza zonele despadurite, albastrul, putinele locuri unde s-au replantat arbori. In aceste conditii, tara noastra este acum pe locul 22 din 27 de tari europene, in privinta suprafetei impadurite.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente