Trei persoane din grupul acuzat ca se ocupa cu afaceri oneroase cu lemn au fost arestate in Neamt

Trei persoane din grupul acuzat ca se ocupa cu afaceri oneroase cu lemn au fost arestate in Neamt

Trei persoane din grupul acuzat ca se ocupa cu afaceri oneroase cu lemn au fost arestate • este vorba de doi politisti din Grinties si afaceristul Benone Morosanu • ancheta a fost declansata in urma informatiilor obtinute de politistii anticoruptie • cei trei politisti anchetati au fost pusi la dispozitie si risca sa zboare din sistem • anchetatorii au indisponibilizat un autotren, peste 200 de metri cubi de lemn fara acte si suma de 24.000 de lei •

Ancheta declansata in cazul unor afaceri oneroase cu lemn s-a soldat cu arestarea a trei persoane, decizia fiind luata aseara de magistratii de la Tribunalul Neamt. Cei care vor petrece o perioada dupa gratii sint Valentin Todirica, seful de post de la Grinties, adjunctul sau Stefan Macarescu si Benone Morosanu, afacerist din aceeasi localitate. Grupul infractional, compus din cei 19 invinuiti, era monitorizat de luni bune. Dosarul este „opera“ celor din structurile Anticoruptie, care s-au autosesizat cu privire la infractiunile comise de cele 19 persoane in domeniul exploatarii si comercializarii materialului lemnos. Apoi, seful Biroului Anticoruptie Judetean Neamt si-a sesizat superiorii. Dupa ce au fost analizate informatiile, in cauza au fost delegati pentru cercetari atit ofiteri din cadrul structurii centrale a DGA, cit si cei ai structurilor judetene anticoruptie Neamt, Teleorman si Constanta, care au efectuat acte de urmarire penala in vederea documentarii cauzei penale sub toate aspectele si probarii infractiunilor comise. Descinderile la locuintele invinuitilor au avut loc la putin timp dupa ce politistii anticoruptie, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au realizat un flagrant, in sensul ca au interceptat in trafic un transport de material lemnos fara documente legale. Autotrenul, dar si materialul lemnos apartinea lui Benone Morosanu, un cunoscut gaterist in zona, nascut la Brosteni, Suceava, dar care locuia si la Grinties. La sediul firmei acestuia, anchetatorii au mai gasit 200 de metri cubi de bustean fara documente. Ca urmare a celor constatate s-a dispus indiponibilizarea autotrenului, a cantitatii de 45 metri cubi cherestea in valoare de 21.500 lei, a altei cantitati de 200 metri cubi bustean, in valoare de 40.000 lei, precum si a sumei de 24.000 de lei.
Marti dimineata, 18 septembrie, ofiterii din cadrul DGA, impreuna cu politisti de la IJP Neamt, Combaterea Crimei Organizate Neamt si Bacau, reprezentanti ai Directiei Silvice Neamt si Garzii Financiare, sub coordonarea procurorilor DIICOT au efectuat 22 de perchezitii domiciliare in Neamt, Suceava si Harghita, la locuintele membrilor gruparii si la societatile comerciale detinute de acestia. Printre invinuiti se afla primarul si secretarul comunei Grinties, Vasile Alexandroaia si Iosif Cretu, trei agenti de politie, dintre care doi de la Postul Grinties si unul de la Farcasa si un padurar de la Ocolul Silvic Ceahlau. Anchetatorii au stabilit ca invinuitii au constituit un grup infractional organizat, iar rolul politistilor era acela de a oferi date concrete cu privire la actiunile de control efectuate in domeniul respectiv. Cu alte cuvinte, in schimbul unor foloase materiale, cei trei politisti isi anuntau „prietenii“ atunci cind veneau controale de la Piatra Neamt sau Bucuresti, pe linia combaterii comertului ilicit cu material lemnos. In urma descinderilor efectuate, peste 20 de persoane au fost aduse la Piatra Neamt pentru audieri. Oficial, anchetatorii au anuntat ca cercetarile sint efectuate sub aspectul comiterii infractiunilor de aderare la o grupare infractionala, abuz in serviciu contra intereselor publice, complicitate la evaziune fiscala, evaziune fiscala in scopul obtinerii de beneficii financiare substantiale din savirsirea infractiunii de evaziune fiscala cu lemn.
In urma audierilor, procurorul a dispus retinerea a trei persoane. Este vorba de gateristul Benone Morosanu si cei doi agenti de la Postul de Politie Grinties, respectiv seful de post Valentin Todirica si adjunctul sau Stefan Macarescu. Cei doi sint cercetati pentru savirsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional organizat, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si complicitate la evaziune fiscala. In acelasi dosar mai este cercetat, dar in stare de libertate, si agentul Bezim, din cadrul Postului de Politie Farcasa. Impotriva celor trei politisti, la nivelul IJP Neamt s-a dispus declansarea cercetarii prealabile. Cei de la Grinties au fost pusi la dispozitie si vor fi suspendati din functii. Deja in locul lor la post au fost detasati doi lucratori din cadrul Sectiei Rurale de Politie Poiana Teiului.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente