Tritiul de la Centrala Nucleara Cernavoda, responsabil pentru probleme de sanatate in zona

O echipa de experti internationali care a evaluat impactul emisiilor de tritiu de la Centrala Nuclear-Electrica de la Cernavoda (CNE) a recomandat mutarea gravidelor si copiilor din zona, recomandarea fiind cuprinsa intr-un raport ce va fi prezentat Greenpeace, anunta Mediafax.

Ziarul „Adevarul” avertizase inca din 18 aprilie 2007 asupra riscului de efect cancerigen pentru organismele vii, reprezentat de acumularea graduala a tritiului.

Ziarul „Adevarul” soli-ci-tase informatii despre po-luarea cu tritium de la CNE si despre depozitarea deseurilor cu tritiu rezultate in ultimii 10 ani la Cernavoda (Unitatea 1), stiut fiind ca tritiul este un material strategic pentru care exista o „piata ascunsa”: acest izotop radioactiv este folosit in componenta bombelor termonucleare si ar putea deveni atractiv inclusiv pentru firmele care doresc sa investeasca in definitivarea Unitatilor 3 si 4. Iata ca acum, o echipa de experti, condusa de dr. Ian Fairlie, a derulat un studiu in cadrul caruia au fost examinate emisiile de tritiu de la Reactorul 1 Cernavoda si care avertizeaza asupra riscurilor.

Specialistii au comparat concentratiile de tritiu de langa Cernavoda, inainte si dupa inceperea activitatii CNE, iar rezultatul a indicat o crestere „semnificativa” datorata functionarii reactorului. Totodata, expertii avertizeaza ca emisiile de tritiu pentru cele patru reactoare ale centralei ar putea fi „extrem de mari”, recomandand mutarea din zona a gravidelor si copiilor foarte mici. Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, rezultat la centralele CANDU, la racirea cu apa grea. (Traian George Horia)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *