Trufele negre au efecte similare cu marijuana, deoarece contin o anumita substanta – denumita „molecula fericirii” – care creeaza un efect euforic asupra oamenilor si animalelor, relateaza Mediafax.
Cercetatorii din Italia au descoperit ca o „molecula a fericirii”, similara cu un compus din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC), ar putea fi vinovata de puterile „vrajite” ale trufelor negre.
Noua molecula, care face parte din clasa anandamidelor, se comporta la fel ca ingredientul cu efecte psihotropice din marijuana, determinand eliberarea substantelor chimice din creier care induc starea de buna dispozitie.
Mauro Maccarrone, autorul studiul, profesor la Università Campus Bio-Medico din Roma, spune ca anandamidele determina, de asemenea, in organismul uman, sinteza de melanina.
Oamenii de stiinta a denumit compusul descoperit recent prin sintagma „molecula a fericirii” avand in vedere felul in care aceasta influenteaza starea de dispozitie, memoria, apetitul si depresia. Prezenta ei in trufele negre determina culoarea intunecata a plantei.
Savantii au descoperit ca aceste ingrediente culinare extrem de apreciate nu sunt insa inzestrate cu receptorii obisnuiti de care se ataseaza anandamidele, fapt care inseamna ca nuanta intunecata a plantelor nu le aduce acestora niciun avantaj chimic.
In schimb, se crede ca trufele negre au evoluat pentru a prezenta aceasta structura chimica pentru a incuraja animalele – in general caini si porci – sa le detecteze cu ajutorul mirosului.
Desi pare o contradictie, intrucat nicio planta nu si-a dezvoltat o strategie de inmultire ce vizeaza distrugerea ei de catre animale, sporii minusculi ai acestor ciuperci au sanse mai mari sa se raspandeasca pe un teritoriu mai vast daca animalele, intoxicate cu anandamine, mananca trufele negre, in loc sa le lase in pace.
Oamenii de stiinta vor sa analizeze in lunile urmatoare daca trufele albe, rosii si cele din varietatea Bianchetto si-au dezvoltat acelasi profil chimic.