Tu cate stele vezi pe cer? Demers global privind situatia poluarii luminoase pe glob

Tu cate stele vezi pe cer?

In perioada 13-22 martie 2012 se desfasoara o campanie internationala de numarat stelele vizibile in constelatia Leu, intr-un demers global privind situatia poluarii luminoase pe glob, realizat cu participarea cetatenilor.

Derulat sub deviza “Mai putina lumina de la noi pentru mai multa lumina de la stele!”, proiectul “Lumea pe timp de noapte” (GLOBE at Night) este o campanie de sensibilizare a publicului cu privire la impactul poluarii luminoase asupra calitatii vietii noastre si a mediului inconjurator. Cetatenii sunt invitati sa faca masuratori privind stralucirea artificiala a cerului de noapte si sa raporteze apoi rezultatele pe site-ul web al proiectului folosind un calculator sau un telefon inteligent.
Poluarea luminoasa este determinata de iluminatul artificial ineficient si ameninta nu numai “dreptul nostru la lumina stelelor”, dar si consumul de energie, fauna salbatica si sanatatea oamenilor. In anul 2011 cetateni din 155 de tari au contribuit cu 66.000 de masuratori.
Etapa a 3-a din anul 2012, editia a 7-a GLOBE at Night, se desfasoara in perioada 13-22 martie. Informatii suplimentare se afla pe site-ul campaniei la adresa www.globeatnight.org.
Totul se rezuma la cateva minute petrecute sub cerul instelat al noptii pentru a numara stelele vizibile in constelatia Leul, comparand ceea ce se vede cu ochiul liber cu imaginea unui set de harti aflat in pagina de raportare la adresa
www.globeatnight.org
Masuratorile se pot relua din alte locuri aflate la cel putin 1 km distanta unul de altul si se pot face de oriunde: din oras, de acasa, din afara orasului sau din locurile in care va aflati la un moment dat in perioada 13-22 martie, seara, la circa 2 ore dupa apusul Soarelui.
Singuri ori cu familia sau prietenii, haideti afara sa numaram stelele!
Va fi distractiv, dar si educativ. In plus, ne aducem contributia la un demers global folositor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente