Tulcea: ARBDD va trimite saptamana viitoare Ministerului Mediului Regulamentul de circulatie in Delta Dunarii

0
342
Tulcea: ARBDD va trimite săptămâna viitoare Ministerului Mediului Regulamentul de circulaţie în Delta Dunării
Tulcea: ARBDD va trimite saptamana viitoare Ministerului Mediului Regulamentul de circulatie in Delta Dunarii

Conducerea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) doreste sa transmita saptamana viitoare Ministerului Mediului propunerea de hotarare de Guvern privind Regulamentul de circulatie si navigatie in Delta, potrivit dezbaterilor pe marginea acestuia localnicii urmand sa fie scutiti de la plata permisului de acces in Rezervatie pentru barci.

‘Dorinta mea este sa finalizam astazi (sambata, nn) aceasta propunere de hotarare de Guvern. La inceputul acestui an, au mai fost discutii cu forurile implicate, dar i-am chemat din nou pe actorii principali pentru a ajunge la un numitor comun privind aceste reguli. Daca ajungem astazi la un consens, luni vom trimite Ministerului Mediului propunerea noastra de hotarare de Guvern’, a declarat, sambata, in timpul unei conferinte de presa, guvernatorul Rezervatiei, Edward Bratfanof.

Dupa ce in anii trecuti agentii turistici din Rezervatie au criticat intentia autoritatilor de a interzice accesul in Delta a ambarcatiunilor cu motoare de capacitate mare, guvernatorul Bratfanof a mentionat ca Regulamentul de navigatie in Delta Dunarii va restrictiona doar viteza ambarcatiunilor pe lacurile si canalele interioare din Rezervatie.

De asemenea, potrivit dezbaterilor la care au participat si lideri ai asociatiilor de pescari si agenti turistici, proiectul de hotarare care va fi transmis va avea in vedere ca localnicii sa nu plateasca permis de acces in Rezervatie pentru ambarcatiunile pe care le detin.

‘In opinia mea, barcile trebuie sa fie dotate cu un micro-cip si am stabilit o filosofie de principiu – ca localnicii sa fie ajutati sa-si gaseasca un loc de munca. Pana la urma, localnicul trebuie sa fie un privilegiat, nu un supra-taxat’, a declarat in timpul conferintei de presa presedintele asociatiei Salvati Dunarea si Delta, Liviu Mihaiu.

In timpul dezbaterilor pe marginea Regulamentului de navigatie in Delta, s-a stabilit ca permisul de acces sa fie valabil un an calendaristic, iar unii operatori turistici si-au exprimat intentia de a introduce obligativitatea asigurarii ambarcatiunilor.

In luna decembrie a anului 2006, Consiliul Stiintific al Administratiei RBDD a aprobat Regulamentul de navigatie in Delta Dunarii, in februarie 2007 el capatand forma unui ordin al ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Acest regulament prevedea ca viteza maxima pe canalele si lacurile din rezervatie este de 40 de kilometri pe ora, pe traseele turistice ambarcatiunile fiind insa obligate sa reduca viteza la 20 de kilometri pe ora. De la prevederile Regulamentului erau exceptate doar ambarcatiunile autoritatilor aflate in misiuni.

Regulamentul de circulatie pe canalele interioare din Delta a fost criticat in repetate randuri de operatorii de turism, din cauza lipsei sanctiunilor, dar si a prevederilor referitoare la stationarea hotelurilor plutitoare in locurile semnalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.