GE lucreaza la turbina eoliana din material textil

0
289
GE lucrează la turbina eoliană din material textil
GE lucreaza la turbina eoliana din material textil

Paletele de turbina eoliana de la GE facute din material textil vor revolutiona modul in care este generata energia regenerabila, spun reprezentantii General Electric.

Caratul unui pian cale de patru etaje intr-un bloc nu pare sa fie cea mai grea misiune de mutare. Sa luam turbina eoliana. Cele mai mari turbine eoliene sunt prevazute cu palete rigide din fibra de sticla care se intind pe o raza egala cu jumatate din lungimea unui teren de fotbal.

Pentru a le muta din fabrica in parcul eolian, ai nevoie de macarale speciale, platforme cu gabarit depasit, ore intregi de planificare a rutei si a traficului, precum si de conducatori auto specializati, capabili sa gestioneze curbele periculoase. Dar daca ai putea evita toate acestea, eliminand totodata si mulajele de milioane de dolari folosite pentru a le modela pe masura?

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Globala GE Virginia Tech si Laboratorul National pentru Energie Regenerabila au inceput sa lucreze la un nou model de palete realizat din materiale textile infasurate in jurul unei structuri metalice asemanatoare structurii osoase a unui peste. GE estimeaza ca noul model ar putea revolutiona modul de proiectare, fabricare si instalare a paletelor eoliene si ar reduce costurile paletelor cu 25% pana la 40%. „Tesem o paleta eoliana avansata care ar putea reprezenta pentru noi viitorul energiei curate,” declara Wendy Lin, inginer GE si lider al proiectului cu o durata de trei ani pe care Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata a guvernului (ARPA-E) il sustine cu 5,6 milioane de dolari.

„Materialul pe care il dezvoltam va fi puternic, flexibil si mai usor de asamblat si intretinut decat fibra de sticla”, declara Lin.

Folosirea materialelor textile ca modalitate de reducere a greutatii nu este o idee noua. Producatorii de aeronave le-au folosit la acoperirea aripilor avioanelor de lupta in Primul Razboi Mondial. GE produce deja materiale textile groase anti-vant si pentru proiecte arhitecturale.

Insa Lin spune ca noile materiale textile de inalta tehnologie, pe baza de fibra de sticla, vor stimula dezvoltarea unor turbine mai mari, mai usoare care sa poata capta mai multa energie eoliana la viteze mai mici ale vantului. Cu tehnologia actuala, productia turbinelor cu rotoare avand diametrul mai mare de 120 de metri este dificila din cauza limitarilor de proiectare, fabricare, asamblare si transport. Noua tehnologie pe baza de materiale textile de la GE ar elimina toate aceste bariere.

Conform estimarilor specialistilor, pentru a produce 20% din energia electrica pe baza de resurse eoliene in SUA, suprafata pe care sunt instalate in prezent paletele eoliene ar trebui sa creasca cu 50%. Acest lucru este posibil cu ajutorul paletelor din material textil. „Dezvoltarea unor palete eoliene mai mari este factorul principal pentru extinderea suprafetei generatoare de energie eoliana prin includerea unor zone pe care astazi nu le-am considera adecvate valorificarii energiei eoliene,” spune Lin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.