Turbinele eoliene din Romania vor functiona la 30% din puterea instalata

0
319

Centralele eoliene din Romania vor functiona in medie cu 30% din capacitate, in conditiile in care puterea medie a vantului este de sapte metri pe secunda, potrivit unui raport al transportatorului national de energie, Transelectrica.turbine eoliene

„Din experienta, a rezultat ca pierderile in interiorul parcului eolian sunt de aproximativ 2,5%. Efectul de siaj duce la reducerea puterii unui parc eolian cu circa 15%. Viteza vantului este o marime care difera semnificativ chiar in cadrul aceluiasi amplasament. Din considerentele prezentate mai sus, a rezultat ca puterea produsa de un parc eolian este intotdeauna mai mica decat puterea instalata”, au aratat reprezentantii Transelectrica.

Din hartile care indica potentialul eolian in Romania reiese faptul ca viteza medie a vantului este de sapte metri pe secunda.

„Rezulta ca CEE (centralele eoliene – n.r.) din Romania vor functiona in medie cu 30% din puterea instalata”, au mai spus reprezentantii transportatorului de energie.

Transelectrica a primit in ultimii doi ani solicitari de racordare la retea a unor turbine care totalizeaza o putere de 22.800 de MW, de peste opt ori mai mare decat capacitatea de energie eoliana pe care o poate prelua sistemul, care in prezent este de 2.660 de MW.

Potentialul eolian al Romaniei a fost calculat la 14.000 de MW. In prezent, in Romania sunt instalate turbine de doar 14 MW.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.