Turbinele eoliene nu exista in Codul Fiscal, dar autoritatile locale vor sa le impoziteze cu orice pret

Energia eolian? s-a dezvoltat spectaculos în România în 2012
Turbinele eoliene nu exista in Codul Fiscal, dar autoritatile locale vor sa le impoziteze cu orice pret

Gluma se ingroasa pentru companiile care opereaza instalatii eoliene in Romania. Autoritatile locale vor sa incadreze turbinele eoliene in categoria cladirilor industriale si sa le impoziteze ca atare, in ciuda prevederilor din Codul Fiscal. Vidul legislativ din domeniul energiei eoliene ar putea face prima victima, in cel mai mare parc de turbine din Romania.

Autoritatile publice locale in al caror teritoriu administrativ se construiesc parcuri eoliene considera ca dezvoltatorii acestora sunt obligati sa achite impozitul pe cladiri, prevazut de Codul Fiscal. Ei considera ca turbinele eoliene reprezinta „con­structii” si incearca im­punerea taxarii. Legislatia fiscala prevede scutiri de la plata impozitelor doar pentru „cladirile care sunt afectate centralelor hidroelectrice, termoelectrice si nu­clearo-electrice” si nu men­tio­neaza noile tehnologii ecologice, pe motiv ca atunci cand s-a intocmit legea nu existau turbine eoliene in Ro­mania, iar energia regene­rabila era un concept strain.
Din aceste cauze, o si­tua­tie cat se poate de bizara se inregistreaza in cel mai ma­re parc eolian din Roma­nia, construit de CEZ la Fanta­nele-Cogealac in judetul Con­stanta, unde primarul vrea sa impoziteze cu orice pret turbinele eoliene. Situa­tia s-ar putea repeta si in alte parcuri eoliene, edilii chestionati de SFin spunand ca s-au gåndit sa taxeze con­struc­tiile care sustin turbinele eoliene.

A fi sau a nu fi… cladire
Primarul comunei Fanta­nele, Gheorghe Popescu, con­sidera ca turbinele sunt cladiri si vrea nici mai mult, nici mai putin, ca vantul sa-i bage mai multi bani in conturile comunei. „Turbina eo­liana nu este un simplu stalp de sustinere a unor instalatii eoliene, ci este un ansamblu eolian format din mai multe parti componente”, ne-a de­clarat edilul. „Turbina eolia­na contine toate elementele structurale ale unei con­struc­tii si se incadreaza la categoria de cladire indus­triala”, a mai spus primarul.
De cealalta parte, repre­zentantii companiei CEZ ne-au oferit contraargumen­te, atat de ordin tehnic, cat si le­gislativ. „Conform specifica­­ti­i­lor tehnice ale produca­torului acestui tip de turbine eoliene, turnurile (stalpii) tur­binelor sunt constructii metalice, care au rolul si func­tionalitatea de a asigura structura de rezistenta si de sustinere a intregului an­sam­blu eolian si de a ada­posti toate instalatiile electri­ce – ca de exemplu cablurile electrice, generatorul, transformatorul, panourile de co­man­da – necesare producerii si transformarii energiei la nivelul turbinei”. Cu alte cuvinte, turbinele sunt constructii, dar nu pot fi calificate drept cladiri.
Primarul din Fantanele „a demarat discutiile cu in­vestitorul, solicitand regle­men­tarea acestei chestiuni in termenii legali”.

Nu exista eoliene in Codul Fiscal
Avocatii au confirmat pentru SFin ca turbinele eoliene nu pot fi incadrate ju­ridic la capitolul cladiri, fie acestea si „cladiri industriale”. „O turbina eoliana este o constructie din metal care in partea superioara sus­tine un agregat energetic, neavand astfel elementele structurale de baza ale unei cladiri, asa cum sunt acestea mentionate in definitia pre­vazuta de Codul Fiscal”, sus­tine Irina Moinescu, parte­ner la firma de avocatura Tu­ca Zbarcea & Asociatii.
Juristii au mai atras a­ten­tia asupra unui „vid” legislativ, in sensul ca, in momentul in care Codul Fiscal a fost redactat, nu au fost luate in calcul tehnologiile de producere a curentului electric cu ajutorul turbinelor eolie­n­e, inexistente in tara noastra in 2004. Totusi, chiar si cu aceasta „scapare”, turnul instalatiei eoliene ar putea fi calificat drept o „cladire afectata statiei de transformare”, ceea ce i-ar scuti pe dezvoltatori de plata impozitului.
Chestionat de SFin, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti din domeniul fiscal – Gabriel Biris, partener Biris Goran – nu crede ca autori­tatile locale au acoperire le­ga­la pentru impozitare, dar pot face in asa fel incat sa mai „stoarca” niste bani de la dezvoltatori. In primul rand, Biris sustine ca „turbi­nele eoliene nu se inca­drea­za in categoria cladirilor”, insa atrage apoi atentia asu­pra faptului ca autoritatile locale pot sa stabileasca o taxa, in baza articolelor 282 si 283 din Codul Fiscal, care se refera la alte categorii de taxe ce pot fi impuse de catre autoritatile locale. „Aceste ar­ticole permit autoritatilor locale sa inventeze ce taxe vor”, a spus Biris, care a ofe­rit apoi exemplul barierei din Mamaia, unde se platea celebra „taxa de statiune”, considerata de unii abuz, iar de altii benefica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *