Turcia ameninta cu boicotarea companiilor petroliere ce se vor ocupa de explorarea gazului in Cipru

Turcia ameninta cu boicotarea companiilor petroliere ce se vor ocupa de explorarea gazului in Cipru

Turcia a amenintat sambata cu excluderea din viitoarele sale proiecte in materie de energie a companiilor petroliere selectate pentru explorarile de gaz in apele teritoriale ale Ciprului.

„Asa cum am repetat-o de mai multe ori (…), companiile care coopereaza cu autoritatile ciprioto-grecesti vor fi excluse din viitoarele proiecte turce in materie de energie”, a anuntat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, intr-un comunicat citat de AFP.

Cipru a anuntat marti ca acordat patru licente de explorare a gazului – gigantului petrolier francez Total, unui consortiu franco-rus si unul alt consortiu format din grupul italian ENI si grupul sud-coreean Kogas.

In comunicatul sau, seful diplomatiei de la Ankara face apel la aceste companii si la autoritatile din tarile lor sa „actioneze corect” si sa-si retraga proiectele de explorare in apele pe care Turcia si le disputa cu Cipru.

Turcia s-a opus cu fermitate acestor explorari lansate de guvernul cipriot pe care nu-l recunoaste, calificandu-le drept „ilegale”, si a amenintat ca va lansa, la randul ei, lucrari de explorare in largul coastelor partii de nord a insulei.

Insula Cipru este divizata in partea greaca (sud) si cea turca (nord) din 1974. In timp ce Republica Cipru este recunoscuta international, Republica Turca a Ciprului de Nord este recunoscuta doar de Ankara.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente