Asociatia EcoTransilvania va inventaria cu 500.000 de euro toate speciile de pasari din stufarisul de la Sic si va amenaja trasee turistice ecologice pentru pasionati.
Turism ecologic si masuri de protejare a speciilor ce traiesc in stufarisiul de la Sic, zona cunoscuta drept „Delta Clujului”. Acestea sunt, pe scurt, doua dintre obiectivele pe care si le-a stabilit pentru urmatorii doi ani Asociatia EcoTransilvania (din Sighisoara), custodele deltei, in cadrul unui proiect finantat cu 500.000 de euro de Uniunea Europeana.
Prin aceasta initiativa, membrii asociatiei vor face un recensamant al tuturor speciilor de vietati care traiesc in stufarisul de la Sic, vor vedea de ce au nevoie aceste specii si ce masuri trebuie sa ia pentru a le proteja. Vor constientiza localnicii si turistii privind importanta acestei zone unice in regiune.
Vezi cateva dintre pasarile care traiesc in Delta Clujului
„Este vorba de un proiect pe axa prioritara 4 pe sectorul de mediu. Fiecare custode de arie protejata trebuie sa intocmeasca un plan de management, adica o serie de masuri de conservare si protectie a zonei pe care o administreaza, dar si de constientizare a oamenilor care locuiesc acolo. Vom face turism ecologic, vom stabili trasee turistice si vom informa oamenii despre cat de important e acest loc aparte din Transilvania”, afirma biologul Cosmin Moga, membru in echipa proiectului.
Proiectul se va derula intre anii 2012 si 2014, are o valoare de 500.000 de euro (80% sunt fonduri europene, iar 20%, bani guvernamentali)
„Cod de conduita” in stufaris
Prin proiect se vor inventaria toate speciile de pasari pentru care „Delta Clujului” inseamna acasa. Se va face cate o lista cu ce trebuie facut pentru protejarea fiecarei specii. Apoi se vor stabili zonele in care turistii au acces si cele cu o protectie mai stricta – toate pentru a nu deranja populatiile de pasari si asa afectate de incendiul ce a distrus jumatate din stufarisul deltei.
„Vom face un fel de cod de conduita. O sa punem panouri de informare, va fi realizata o harta de zonare, unde vor aparea locurile ce pot fi vizitate de turisti”, explica Alexandru Stermin, de profesie biolog, care se va ocupa de partea de cercetare. Stermin a adaugat ca inventarierea si monitorizarea pasarilor se va face potrivit criteriilor UE in materie de mediu.
Delta, „a doua mea casa”
Pentru biologul Stermin, „Delta Clujului” e a doua casa. Nu si-a putut imagina ca stufarisil de la Sic este atat de intins, de salbatic si plin de viata. El si-a petrecut multe saptamani observand si analizand viata pasarilor din „delta clujeana”. Biologul Alexandru Stermin mai afirma ca incendiul de luna trecuta a compromis habitatul. Stuful se va regenera, insa pasarile sunt afectate. „In delta Clujului traiesc doua perechi de erete de stuf, ceea ce reprezinta mult luand in calcul populatia europeana a acestei specii. Eretele are nevoie de suprafete intinse de stuf pentru a cuibari. Fiind distrusa jumatate din suprafata deltei, adica 110 hectare din 220, o pereche de erete si-a facut cuib mai aproape de cealalta pereche. De doua saptamani, merg aproape zilnic si am vazut cum se bat masculii de erete”, explica Stermin.
Raiul pelicanilor
Stufarisul de la Sic e si una dintre putinele zone umede cu o asa mare diversitate de pasari din regiune. Un simbol al stufarisurilor intinse este buhaiul de balta, o specie protejata la nivel mondial, care are nevoie de suprafete mari de trestie pentru a cuibari. In delta mai traiesc carsteii de balta, crestetii pestriti, cenusii si starcii pitici.
Biologul spune ca zona e numita metaforic delta deoarece are foarte multe lacuri si e cea de-a doua patura de stuf ca intindere din tara, dupa Delta Dunarii. „Acum 150 de ani traiau si pelicani in <>, dar si foarte multe specii de pasari, ca in delta”, explica Stermin.