Autoritatile judetene pot rasufla usurate, dupa ce Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului privind sistemul integrat de management al deseurilor. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Alin Tise, a declarat, astazi, ca finantarea nerambursabila se ridica la 48,46 milioane de euro.
Pe linga construirea fabricii de deseuri, proiectul consta si in construirea statiilor de transfer si de sortare, plus inchiderea a sase depozite neconforme din judet, printre care se numara si groapa de gunoi de la Pata Rat.
„Saptamina trecuta am primit decizia Comisiei Europene, care a aprobat finantarea pentru proiectul Sistemul de management integrat al deseurilor. Suma care va fi acordata de catre UE se ridica la 48,46 de milioane de deuro. Este un pas important si a fost greu sa ajungem aici, avind in vedere ca in 2008 nu aveam nici macar locatia. Judetul stia de depozitul ecologic din 2005, dar nu s-a facut nimic pina in 2008”, a declarat Tise.
UPDATE:
In doua saptamini, administratia judeteana va semna contractul de finantare cu Ministerul Mediului, potrivit vicepresedintelui CJ, Radu Bica.
Pina anul viitor, oficialii CJ spera ca prima celula a depozitului ecologic va fi gata, insa pina atunci si-au propus sa finalizeze o buna parte din licitatii. „Eu mi-as dori ca si licitatia privind administrarea centrului de deseuri sa fie gata anul acesta”, spune Tise. In acest momenT, reprezentantii CJ lucreaza la caietul de sarcini pentru restul licitatiilor privind inchiderea a sase gropi neconforme din judet si construirea a trei statii de transfer.
Valoarea totala a proiectului se ridica la 76.453.255 de euro din care finantarea Fondului European de Dezvoltare Regionala reprezinta 38.773.186 de euro, finantarea de la bugetul de stat al Romaniei va fi de 8.723.967 Euro, iar diferenta de 28.956.102 euro va fi asigurata de judetul Cluj. Suma va acoperi atit inchiderea si ecologizarea gropilor de gunoi din judet, cit si construirea unui depozit ecologic si a trei statii de transfer in Mihai Viteazu, Gherla si Huedin.
Comunele platesc 14 euro pe cap de locuitor
Numai ca CJ nu isi permite in acest moment sa scoata din vistieria judetului o suma atit de mare, motiv pentru care au ajuns la o intelegere cu cele 81 de administratii locale, care s-au angajat sa suporte o parte din aceasta cofinantare.
Administratia judeteana s-a angajat initial sa plateasca aceeasi suma cu municipiul Cluj-Napoca, adica 5,4 milioane de euro. Fiecare municipiu sau comuna va plati in functie de numarul populatiei, si mai exact, intre 14 si 17 euro pe cap de locuitor. In schimb, circa sapte milioane de euro pe care o va economisi din licitatie, se va scadea la partea de cofinantare, anunta anul acesta vicepresedintele CJ, Radu Bica.