rata_rosieBucuresti, 16 aprilie- WWF (World Wide Fund for Nature) a demarat, in cadrul unui parteneriat public/privat, proiectul LIFE Nature, de conservare a doua specii de pasari de pe Dunare: rata rosie si cormoranul pitic. La nivel international, ambele specii sunt amenintate cu disparitia, Romania gazduind cele mai multe exemplare din Europa.

Daca in Delta Dunarii cele doua specii sunt protejate, aflandu-se intr-o rezervatie a biosferei, populatia raspandita de-a lungul Dunarii, atat in Romania cat si in Bulgaria, se afla sub continua amenintare, sub impactul activitatilor umane. Depozitarea deseurilor de-a lungul apei, utilizarea excesiva a fertilizatorilor in pescarii, practicarea unui turism la scara larga, toate acestea afecteaza calitatea habitatelor celor doua specii,prezente in lungul Dunarii.

“De mai bine de un secol, cooperarea transfrontiera in lungul Dunarii a neglijat beneficiile ecologice ale fluviului, in detrimentul exploatarii intensive pentru diverse ramuri economice, precum agricultura si navigatia. Presiunea crescanda a dezvoltarii locale in Romania si Bulgaria are nevoie de exemple de buna practica la nivel transfrontier, pentru mentinerea si reabilitarea zonelor umede din lungul Dunarii, care sunt vitale pentru hranirea si reproducerea acestor specii prioritare”, a declarat Cristian Tetelea, coordonatorul proiectului in Romania.

Obiectivul principal al proiectului transfrontier LIFE Nature, implementat atat in Romania, cat si in Bulgaria, este sa asigure conditiile favorabile de conservare a celor doua specii. Concret, acest lucru presupune, in primul rand, conservarea si reconstructia zonelor umede de-a lungul Dunarii folosite ca zone de hranire si cuibarire, diminuarea pagubelor produse asupra pescariilor de catre cormoranul pitic dar si instruirea actorilor locali (implicati in mare parte in activitati de pescuit si vanatoare), cu privire la statutul celor doua specii si necesitatile de habitat ale acestora.

Prin realizarea unor indrumare pentru managementul siturilor Natura 2000, workshopuri si seminarii, dar si prin sprijinul oferit pentru atragerea de fonduri, stakeholderii locali vor fi incurajati sa practice din ce in ce mai mult activitati sustenabile, cum ar fi ecoturismul si pescuitul extensiv , dar si masuri de conservare a habitatelor.

Parteneri in proiectul Life Nature sunt: SOR (Societatea Ornitologica Romana), Agentia pentru Protectia Mediului Olt si Agentia pentru Protectia Mediului Teleorman, Parcul Natural Persina si S. C. Mediator Trans S.R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.