UE inchide ochii in fata unor pesticide periculoase

UE inchide ochii in fata unor pesticide periculoase

Procedurile europene de omologare a pesticidelor sunt excesiv de tolerante. Aceasta este concluzia unui raport publicat la inceputul lunii aprilie de reteaua ecologista „Pesticide Action Network-Europe (PAN-Europe)”. Conform raportului, la care au colaborat organizatia franceza „Generations futures” si organizatia austriaca „GLOBAL 2000”, Comisia Europeana si statele membre ar fi permis omologarea unor pesticide suspecte de efecte nocive asupra omului sau asupra mediului.

Aceste substante au putut fi autorizate datorita unei proceduri dereevaluare care a permis ocolirea directivei europene din 1991 asupra evaluarii riscurilor asociate substantelor fitosanitare aflate in folosinta in diferite tari ale UE.

O procedura speciala, „cadou” pentru producatori
Directiva 91/414/CEE a lansat, in urma cu peste doua decenii, un vast plan de armonizare a evaluarii riscurilor asociate catorva sute de produse fitosanitare in uz, la acea vreme, in mai multe tari ale Uniunii Europene. Ea prevedea un program de lucru pentru examinarea progresiva a substantelor active de pe piata, program divizat in patru etape, dintre care ultima urma sa expire la 31 decembrie 2008.
La termenul prevazut, dosarele de evaluare a peste 50 de substante active nu indeplineau conditiile unei autorizari europene, in general din cauza absentei anumitor date toxicologice. „Dintre aceste substante, cele mai multe erau utilizate de multi ani dar nu fusesera niciodata evaluate conform criteriilor Directivei europene din 1991”, explica Hans Muilerman, unul din responsabilii organizatiei PAN-Europe.
Din 2008, cateva din substantele active care nu fusesera omologate au beneficiat de o procedura speciala de reexaminare („resubmission”) pusa la punct de Comitetul permanent pentru lantul alimentar si sanatatea animala (Standing Committee on the Food Chain and Animal Health). Oficializata prin Regulamentul nr. 33 din 2008, procedura acorda o a doua sansa de omologare pentru pesticidele cu lacune in datele transmise sau care prezinta pericole dovedite si ar fi trebuit sa fie retrase.
Pentru reevaluarea unui dosar de omologare a fost suficient ca firmele sa accepte „retragerea voluntara” a pesticidului lor de pe piata, beneficiind de un termen de gratie pana la sfarsitul anului 2011, inaintea retragerii sale efective („perioada de eliminare progresiva extinsa”) si de posibilitatea de a prezenta un „mini dosar” de omologare.
ONG-urile vad in aceasta situatie un „cadou” facut industriei, sub forma unei „omologari cu rabat” si afirma ca, din cele 87 de substante active care au incercat sa recurga la aceasta scurtatura, 64 au obtinut deja in acest mod omologarea definitiva.
Zece substante periculoase au fost omologate prin „reexaminare” 
ONG-urile au cateva argumente. Ele au trecut in revista autorizatiile acordate pentru zece din aceste substante active controversate si au tras concluzia ca, in toate cele zece cazuri, „regulamentul european este violat” intrucat „conditia de a nu avea niciun efect inacceptabil asupra mediului nu este indeplinita”. ONG-urile aduc ca dovada rapoartele de expertiza ale Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (European Food Safety Authority – EFSA), care consemneaza in rapoartele sale lacune mai mult sau mai putin grave pentru cele zece substante active examinate.
Analiza detaliata realizata de PAN-Europe asupra conditiilor de omologare a pesticidelor in cadrul procedurii de reexaminare a consemnat aceeasi situatie. Evaluarea riscului pentru mediu s-a dovedit imposibila pentru 10 substante din 10, din cauza lipsei de date. In toate cele 10 cazuri, conditia absentei unor efecte inacceptabile pentru mediu nu a fost indeplinita, iar in sapte cazuri, riscuri ridicate pentru mediu au fost totusi considerate drept compatibile cu o autorizare.
Concluzia asociatiilor ecologiste este aceea ca deciziile de omologare respective expun persoanele si mediul unor riscuri necunoscute.
Decizii care incalca reglementarile europene in vigoare
Lipsa de date nu este autorizata prin Directiva 91/414, nici prin Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 privind introducerea pe piata a produselor fitosanitare, prin care a fost abrogata Directiva 91/414/CEE.
Conform noului Regulament, o substanta activa se aproba in cazul in care aceasta indeplineste criteriile prevazute, referitoare la eficienta substantei, compozitia si caracteristicile sale, metodele de analiza disponibile, efectele asupra sanatatii umane si asupra mediului, ecotoxicologia, precum si cantitatea de metaboliti si reziduuri. Astfel, o substanta activa se aproba numai daca nu este clasificata ca fiind mutagena, carcinogena sau toxica pentru reproducere (…) In plus, nu poate fi aprobata o substanta activa considerata ca fiind poluant organic persistent, bioacumulativa si toxica sau o substanta foarte persistenta si foarte bioacumulativa.
Raportul PAN-Europe acuza violarea grava a regulilor, nesocotirea principalului criteriu de aprobare a pesticidelor, care consta in absenta consecintelor inacceptabile pentru mediu, si solicita anularea acestor omologari.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente