UE se adapteaza la schimbarile climatice

Parlamentul European a adoptat la mijlocul acestei saptamini o rezolutie in care cere Comisiei Europene sa efectueze un studiu cu posibilitatile de actiune ale Uniunii in vederea adaptarii la schimbarile climatice, informeaza serviciul de presa al legislativului european. Rezolutia a fost adoptata cu 516 voturi pentru si 47 impotriva. De-putatii cer Comisiei sa includa adaptarea la schimbarile climatice in legislatia pe care o elaboreaza sau o modifica si in toate strategiile si proiectele de finantare actuale si viitoare, cu efecte teritoriale, in sco-pul limitarii efectelor schimbarilor climatice.

Potrivit textului rezolutiei, Parlamentul European regreta ca nu a fost luata in considerare de catre Comisie o mai buna colabora-re in acest domeniu intre Uniunea Europeana si tarile in curs de dezvoltare si subliniaza in special ne-voia de transfer tehnologic si de consolidare a capacitatilor. Uniunea Europeana, spun eurodeputatii, „trebuie sa intreprinda eforturi substantiale pentru o dezvoltare tehnologica sporita”, pentru a asigura trans-ferul de tehnologie catre tarile in curs de dezvoltare. Rezolutia re-a-minteste faptul ca schimbarile climatice ar putea accelera diminuarea accesului la resursele naturale. Deputatii invita Comisia sa prevada masuri suplimentare de adaptare la noile provocari legate de garantarea securitatii aprovizionarii cu alimente si energie.

GRADUAL. Parlamentul considera ca ar trebui examinata si „adaptarea graduala a sectorului agricol la noile provocari determinate de schimbarile climatice”. Parlamentul subliniaza ca sectorul agricol se poate adapta la schim-barile climatice si poate diminua efectele lor prin aplicarea unei le-gislatii care sa consolideze durabilitatea si sa promoveze noi cai de utilizare si gestionare a apei si a altor resurse na-turale. Rezolutia mai subliniaza importanta necesitatii din ce in ce mai mari a unei utilizari rationale a apei prin intermediul „gestionarii cererii de apa”, avind in vedere ca apa devine o resursa deficitara. De-putatii invita Comisia si statele membre sa adopte masuri de integrare care sa asigure disponibilitatea, accesibilitatea, utilizarea si conservarea apei si sa promoveze tehnologiile si practicile inovatoare, inclusiv proiecte-pilot pentru redu-cerea daunelor produse de seceta si a riscurilor de inundatii.

ACCENT PE ECOSISTE-ME. Parlamentul invita Co-mi-sia Europeana sa considere rolul vital pe care ecosistemele sanatoase il pot juca in cadrul politicii de adaptare. Deputatii subliniaza ca actuala le-gislatie a Uniunii poate contribui la abordarea acestei chestiuni in Europa si invita Comisia si statele membre sa acorde prioritate maxima aplicarii acestor politici. Parlamentul European s-a reunit intr-o se-si-u-ne restrinsa saptamina aceasta.
Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *