Uleiul alimentar uzat, colectat in fiecare bloc din Arad si transformat in biocombustibil

Uleiul alimentar uzat, colectat in fiecare bloc din Arad si transformat in biocombustibil
Uleiul alimentar uzat, colectat in fiecare bloc din Arad si transformat in biocombustibil

Premiera nationala in domeniul protectiei mediului, la Arad. In fiecare bloc din oras va fi adus un container in care se va colecta uleiul folosit la gatit. Acesta ajungea pana acum, in cel mai fericit caz, la ghena. Asta daca nu era varsat in chiuveta si ajungea apoi in canalizare, unde polua milioane de litri de apa. Acum, in schimbul fiecarui recipient plin cu ulei uzat, asociatiile de locatari vor primi cate 10 litri de detergent. Firma care colecteaza uleiul il va transforma in biocombustibil.

La cei aproape 70 de ani ai sai, tanti Maria vrea acum sa-si schimbe obiceiurile de ani de zile. Pana acum arunca uleiul la gunoi, dar vrea sa renunte la asta.

„Il pune tanti intr-un borcanel si-l duc la gunoi. Acum il duc la domnul administrator si la presedinte,” povesteste tanti Maria.

Nici nu ar trebui sa le fie foarte greu. Toate cele aproapre 1.200 de asociatii de proprietari din Arad vor primi cate un butoi de 25 de litri pentru uleiul de gatit uzat. Recipientul va fi asezat undeva in scara blocului, astfel incat locatarii sa il gaseasca usor.

„O sa ducem o munca de lamurire cu proprietarii si o sa-i lamurim sa adunam si sa colectam sele… uleiul uzat,” spune Gheorghita Cheptanaru, administrator de bloc.

„Pretindem ca suntem civilizati si orice actiune de genul asta e binevenita pentru a proteja natura,” adauga Iosif Morar, presedintele unei asociatii de bloc.

Proiectul este derulat de o firma privata si de Uniunea Locala a Asociatiilor Locative, care se va ocupa de distribuirea recipientelor.

„Aici vorbim si de mediu, vorbim de o poluare,” spune Dorina Lupse, presedinte ULAL Arad.

Un litru de ulei aruncat la chiuveta poate polua pana la un milion de litri de apa.

„Uleiul alimentar uzat nu trebuie aruncat in toalete sau in chiuveta deoarece se depune pe conducte, lucru care in timp duce la infundarea sau colmatarea acestora,” explica Monica Iovan, purtator de cuvant al Companiei de Apa Arad.

Conform unui studiu realizat de Comisia Europeana, uleiurile alimentare reprezinta 12% din poluantii prezenti in apa si in sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *