Ierburile si plantele aromatice precum cimbrul, rozmarinul si menta, utilizate de obicei cu succes la pregatirea preparatelor culinare, pot fi folosite, de asemenea, ca „alternativa verde” in locul pesticidelor sintetice.
Cercetarile recente au aratat ca uleiurile extrase din unele plante aromatice interactioneaza cu sistemul nervos al insectelor, cauzandu-le convulsii letale. Partea cea mai buna este ca aceste pesticide naturale sunt ieftin de produs.
Uleiurile din plante aromatice sunt deja folosite pe scara larga pentru aromarea preparatelor culinare si pentru producerea parfumurilor, ceea ce inseamna ca producerea lor pentru fermieri ar trebui sa fie un proces usor si ieftin. Ca urmare a acestui fapt, companiile sunt deja in competitie pentru obtinerea lor.
Potrivit site-ului National Geographic, uleiurile aromatice afecteaza daunatorii prin distrugerea membranelor celulare ale insectelor, producand astfel pierderea lichidelor esentiale. Acestea sunt mai eficiente impotriva daunatorilor de talie mica precum fluturii, capusele si paduchii de plante.
Pesticidele naturale sunt mai indicate decat cele sintetice pentru ca sunt produse de plante prin procedeul complicat de selectare naturala in timp ce pesticidele sintetice sunt formate din chimicale la care daunatorii se pot adapta repede.
Singurul dezavantaj al acestor uleiuri aromatice este faptul ca se evapora si se degradeaza mai rapid decat cele facute sintetic dar combinate cu avantajle lor naturale la care se adauga faptul ca sunt mai ieftin de produs, ele castiga in mod detasat.
O singura intrebare ramane: daca pesticidele naturale sunt deja produse pe scara larga sub forma de parfumuri, de ce inca nu s-a trecut la inlocuirea pesticidelor sintetice urat mirositoare cu aceste pesticide naturale?
In cele din urma, este posibil ca potentialul acestor plante aromatice sa fie la inceputurile sale.
Sursa: http://greenoptions.com