Un ingredient inventat de un cercetator japonez in urma cu 102 ani si folosit ca secret al gustului in restaurante de lux va putea fi gasit in curand si in supermarketurile Waitrose din Marea Britanie, informeaza „The Daily Mail”. Se numeste umami, iar in japoneza inseamna „delicios”.
In Occident, unde doar cele patru gusturi primare sunt recunoscute, umami reprezinta „cel de-al cincilea gust”. Atunci cand este insotit de cel putin o aroma de baza precum cea de dulce, sarat, amar sau acru, umami activeaza senzatia de desfatare la nivelul creierului.
Laura Santtini, scriitoare de carti de bucate, este cea care a avut ideea de a populariza ingredientul prin crearea unui piure ce va fi vandut la tuburi pentru pretul de 2,99 lire sterline, adica aproximativ 3,5 euro.
Retete speciale
Umami contine un amino-acid ce se regaseste in melasa din sfecla, in muschi, tesuturi organice si este folosit in medicina ca tonic al sistemului nervos central. In mod natural, substanta se regaseste in carne, branzeturi si ciuperci.
Umami poate fi adaugat in sosul pentru paste, in orez, supa, sendvisuri, salate sau sosuri de fripturi. Laura Santtini foloseste ingredientul pentru a da gust unei retete de pui. Pentru aceasta ea are nevoie de patru piepturi slabe de pui, opt felii de prosciutto crudo, patru crengute mici de rozmarin proaspat si inca una taiata, ulei de masline extravirgin, vin alb, umami, un praf de piper negru.
„Scoate puiul din frigider cu jumatate de ora inainte de a-l gati. Incalzeste cuptorul la 200 de grade. Da pieptul prin umami, rozmarinul taiat si piper. Inveleste fiecare bucata de pui in doua felii de prosciutto in care asaza si o crenguta de rozmarin. Asaza-le intr-o tigaie si prajeste-le in putin ulei. Presara inca putin piper si sare si apoi pune-le la cuptor pentru 25 de minute, stropindu-le din nou cu ulei, dar si cu vin alb.
Pont: pentru o crusta rapida, amestecati umami cu pesmet, ierburi proaspete taiate, parmezan ras si inveliti cu acest amestec carnea, pestele sau legumele. Adaugati putin ulei si coaceti la 180 de grade”.
Sursa: Adevarul