DVD-ul „Un adevar incomod” poate fi cumparat online
Durata: 93 min
Pret: 59.90 Lei (cu TVA)
Cumpara DVD-ul online de pe MyMovie.ro
Cartea „Un adevar incomod” poate fi cumparata online
Format:328 de pagini, ilustrat
Pret: 65,99 Lei
Cumpara cartea online de la Editura RAO
„Un adevar incomod”, cartea lui Al Gore care a dublat documentarul omonim laureat cu Premiul Oscar, a aparut in limba romana la Editura Rao.
Cartea, best-seller pe lista „New York Times”, foloseste imagini din film pentru a discuta cauzele, consecintele si solutiile la problema incalzirii globale.
Lansarea a avut loc in prezenta lui Ilies Campeanu, redactor-sef la Editura Rao, Machiel Salomons ca reprezentant ONU, Robert Tate (din partea ambasadei SUA) si Ion Iliescu, prezentat
„Un adevar incomod”, cartea care a dublat documentarul omonim al lui Al Gore, premiat anul acesta cu Oscar, a aparut si in Romania, la Editura Rao. Cartea, care reproduce grafic editia americana, a aparut cu sprijinul ONU Romania, fiind de altfel lansata de ziua celebrei institutii. Aparuta concomitent cu filmul, cartea s-a bucurat de un mare succes in SUA, in data de 11 iunie 2006 intrand in lista de best-seller-uri a revistei „New York Times” – pentru ca pe 2 iulie sa ajunga pe primul loc. Ilustrata copios cu imagini detaliate, cartea prezinta cauzele, consecintele si solutiile la problema incalzirii globale. Sunt prezentate comparativ fotografii de acum 50 de ani cu ghetari si imaginea lor astazi, zone inundate, desertificate sau secate – cum ar fi Marea Azov, care a secat din cauza folosirii la irigatii a debitului a doua rauri care o alimentau.
Coordonatorul ONU a citat din Al Gore si Stefan cel Mare
Lansarea a avut loc la Casa ONU, in prezenta lui Machiel Salomons, coordonator rezident interminar al operatiunilor ONU in Romania, Robert Tate, responsabil in domeniul stiintei si tehnologiei in cadrul Ambasadei SUA, a fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, si din partea Rao, Ilies Campeanu.
In deschidere, Machiel Salomons a trecut in revista cateva dintre problemele dramatice pe care le pune cartea (topirea ghetarilor, cresterea temperaturii, care va determina in viitor mutarea a milioane de oameni etc.). „Dupa ce am citit cartea si am vazut documentarul, viata mea s-a schimbat pentru totdeauna”, a marturisit domnia sa, care si-a incheiat discursul citand din Al Gore – „Atat timp cat un adevar nu este vazut, nu inseamna ca el nu continua sa creasca” – si din stefan cel Mare – „Viitorul nu este al vostru, ci al urmasilor si al urmasilor urmasilor vostri”. Umanitatea zilelor noastre nu poate ignora responsabilitatea in fata generatiilor viitoare cand devasteaza planeta.
Robert Tate, din partea Ambasadei SUA, a vorbit despre contributia SUA si in special a guvernului Bush la reducerea emisiilor de gaze din Statele Unite, printr-o investitie de 8 miliarde de dolari.
Ion Iliescu, expert si special guest star
Ion Iliescu, prezent in calitate de „special guest star” si specialist al problemelor globale ale omenirii, a vorbit cel mai mult. „Sa lasam expertul sa traga concluziile acestui eveniment”, a fost introdus ex-presedintele. Intr-o forma de zile mari, Ion Iliescu a vorbit in jur de 30 de minute, rastimp in care prin mainile sale s-au perindat trei carti – „Un adevar incomod”, „Pamantul in cumpana” de Al Gore si „The Hydrogen Economy” de Jeremy Rifkin. Ion Iliescu a inceput cu un istoric politic al problemei ecologice, oprindu-se, pentru inceput, la primul raport al Clubului de la Roma din 1970, care a denuntat efectele devastatoare ale cresterii economice in plan ecologic, propunand ca solutie stoparea cresterii economice – fapt care nu s-a intamplat, industria si economia mondiala continuand sa creasca. In continuare, Ion Iliescu a trecut in revista Summit-ul de la Rio de Janeiro (1992) si Protocolul de la Kyoto (1997). Ion Iliescu a punctat amintind ca „Un adevar incomod” este a doua carte a fostului vicepresedinte aparuta in limba romana, dupa „Pamantul in cumpana”, care a aparut in 1995 la Editura Tehnica si pe care Ion Iliescu i-a oferit-o, in acelasi an, autorului.
Citeste articolul integral „Un adevar incomod”, in librariile romanesti