Un adevar incomod, lansat in Romania

„Un adevar incomod”, volumul scris de fostul vicepresedinte Al Gore, a fost lansat ieri de editura RAO. Cartea a fost prezentata la sediul Natiunilor Unite, in prezenta fostului presedinte Iliescu si a lui Machiel Salomons, coordonatorul rezident al activitatilor ONU in Romania. Volumul tradus de Cezar Octavian Tabarcea reproduce cartea lansata in Statele Unite ale Americii.

Lucrarea lansata ieri descrie pericolul planetar reprezentat de incalzirea globala si posibilele masuri ce pot fi luate pentru a incetini acest proces. In carte, Al Gore isi justifica optiunea pentru alegerea temei incalzirii globale prin faptul ca volumele „au puterea de a schimba discursurile publice mai mult decat orice forma de media”. Filmul facut dupa carte a primit, la inceputul anului, Oscarul pentru documentar.
Nobelul pentru Pace

In palmaresul lui Al Gore a intrat, de saptamana trecuta, si premiul Nobel pentru Pace. La decernare, fostul vicepresedinte american a declarat ca pentru el Premiul Nobel pentru Pace e o sansa de a schimba constiinta globala privind criza mediului.

„Este o criza la nivel mondial si trebuie sa raspundem repede”, a spus Gore. El a recomandat ca solutie pentru rezolvarea crizei respectarea celor zece porunci ale luptei pentru salvarea mediului. Comitetul pentru Nobel a explicat nominalizarea lui Gore spunand ca fostul vicepresedinte a devenit constient de o problema cu care se confrunta omenirea. „El este probabil persoana care a contribuit cel mai mult la o mai buna intelegere pe plan international a masurilor care trebuie adoptate”, au spus reprezentantii Comitetului Nobel.
Prejudecati pentru salvarea planetei

In carte, Al Gore arata ca exista mai multe solutii pentru prejudecatile cu privire la incalzirea globala. Nu exista un raspuns comun al oamenilor de stiinta la intrebarea daca oamenii sunt cei care provoaca schimbarile climatice; Multe lucruri pot afecta climatul – asa ca nu are niciun sens sa ne facem prea multe probleme in legatura cu CO2; Variatiile climei sunt normale, asa ca schimbarile pe care le observam acum fac parte dintr-un ciclu natural; Gaura din stratul de ozon provoaca incalzirea glbala; Nu putem face nimic in legatura cu criza mediului. Este deja prea tarziu; Temperaturile nu cresc peste tot, asa ca incalzirea globala e un mit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *