Un business verde: care sunt tendintele eco din energie, transport, agricultura sau constructii?

Un business verde: care sunt tendin?ele eco din energie, transport, agricultur? sau construc?ii?
Un business verde: care sunt tendintele eco din energie, transport, agricultura sau constructii?
Un business verde: care sunt tendintele eco din energie, transport, agricultura sau constructii?

Productia de energie verde a ajuns in unele zile la circa 20% din total, ceea ce inseamna ca turbinele eoliene din Dobrogea au produs mai mult decat centrala de la Cernavoda sau hidrocentralele din Romania, in anumite intervale orare. In timp ce energia devine tot mai verde si mai scumpa in acelasi timp, nici casele, cladirile de birouri, masinile sau alimentele nu au ramas imune la fenomenul „eco”.   

La finalul saptamanii trecute, ener­gia verde a devenit mai im­por­tanta in structura productiei, in anumite intervale de timp, fata de energia nucleara sau hidro. In aceste conditii este clar ca deja nu mai este vorba despre o tendinta, ci despre un fenomen cu o pondere de 20% in total.

Romania s-a „inverzit” in ultimii trei ani de zile cu investitii de peste 3 miliarde de euro in sectorul eolian, mai ales in Do­brogea, unde au fost montate turbine cu o capacitate de aproape 2.000 MW, aproape cat trei reactoare de la Cernavoda, si se pregateste pentru un nou boom al ener­giei verzi, cel al proiectelor solare. Toa­te acestea au prins contur in urma unei sche­me de sprijin foarte generoase pusa la dis­po­zitie de statul roman.

Daca productia de energie electrica de­vine tot mai verde, atunci si consumatorii sunt mai dispusi sa adopte tendintele eco in viata de zi cu zi
Casa Prispa si cladirea eco

Astfel, din ce in ce mai multi arhitecti, ingineri, con­struc­tori, investitori si au­to­ritati au in­ce­put sa devina la ran­dul lor mult mai atenti la con­cep­tul de cladire „ver­de”, care folo­ses­te eficient resursele de energie. Desi construirea unui imobil eco este de cele mai multe ori mai scumpa decat a unei cladiri clasice, in mod paradoxal, criza a crescut apetitul pentru conceptul „verde”, in contextul in care costurile de intretinere sunt mai mici si investitia este mai avantajoasa pe termen lung.

„Avem o crestere din punctul de ve­dere al interesului dezvoltatorilor pentru a de­tine sau a construi o cladire care sa satis­faca cerinte «green»”, spune Florin Popa, ma­na­ging partner al companiei de con­sultanta in constructii Vitalis Consulting.

 

In timp ce pana in toamna anului trecut in Romania singurul automobil electric comercializat a fost Mitsubishi iMiEV, anul acesta este asteptat noul smart electric alaturi de gama de modele electrice a Renault, care include ZOE, Fluence ZE si utilitara Kangoo ZE.

 

Prima cladire de birouri ecologica din Capitala a fost imobilul Euro Tower, dez­vol­tat de compania Cascade Group, care a fost finalizat pe timp de criza. Cladirea are un consum de energie redus cu pana la 30%, datorita sistemului inteligent de utili­zare a energiei, potrivit celor mai recente in­formatii. In plus, lifturile sunt plasate in cen­trul imobilului, astfel ca niciun birou nu este situat la o distanta mai mare de opt me­tri de geam, pentru a avea acces la lumina naturala.

Tendinta eco merge insa si mai departe, catre casele care produc mai multa energie decat consuma.

Cel mai cunoscut proiect de acest gen din ultima perioada este casa Prispa, la care au colaborat studenti de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Univer­si­ta­tea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Universitatea Politeh­nica Bucuresti si Uni­versi­tatea Nationala de Arte. Casa a fost deja achizi­tio­nata de o fa­mi­lie din Ba­cau, lucrarile de mon­tare fiind pe ulti­ma suta de me­tri. Casa are un pret de 70.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *