Un card de rate salbatice s-a aciuat pe raul Sasar, in Baia Mare

0
605
În Moldova au fost aduse noi specii de raţe sălbatice
Un card de rate salbatice s-a aciuat pe raul Sasar, in Baia Mare

De cateva zile, pe raul Sasar, in dreptul podului de langa fosta catedrala de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare, si-a facut aparitia un card de rate salbatice, care au atras imediat atentia baimarenilor, prea putin obisnuiti cu viata acvatica pe cursul apei. Pasarile sunt venite, potrivit specialistilor, din friguroasa Siberie, iar in Baia Mare vor mai sta in jur de doua saptamani.

Plutesc gratios pe malul apei, in amonte de podul Minerilor din Baia Mare. Trecatorii se opresc sa admire ratustele, mai ales ca rare ori au ocazia sa vada un asemenea peisaj. „Este perioada de migratie a acestor rate salbatice, pe anumite culoare de migrare dinspre Europa de Nord, dinspre Siberia sau tarile Scandinave”, a declarat Tiberiu Muzsai, consilier in cadrul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Maramures.

Reprezentantii directiei au spus ca migratia pasarilor este fireasca, iar oprirea ratelor pe Sasar se datoreaza conditiilor propice de trai gasite pe acest rau.

Unii trecatori au fost uimiti sa vada pasarile, iar altii s-au obisnuit deja cu privelistea. „Le-am vazut si anul trecut. Numai iarna vin ca ii rost de mancare”, a spus un baimarean.

Migratia face supravietuirea unei specii mai usoara. Pentru a supravietui in timpul migratiei, pasarile trebuie sa fie sanatoase, sa aiba un strat de grasime bine dezvoltat si pene noi. Desi in timpul migratiei pasarile colecteaza informatii despre zonele strabatute, principalele „sisteme de navigatie” pe care se bazeaza sunt soarele, stelele si campul magnetic al Pamantului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.