Un consortiu corean vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4

0
424
Un consortiu corean vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4
Un consortiu corean vrea sa construiasca reactoarele 3 si 4

Consortiul Korea International Nuclear Kepco doreste sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, se arata intr-un comunicat transmis vineri de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), preluat de NewsIn.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit vineri cu o delegatie a consortiului Korea International Nuclear Kepco, din care au facut parte prof. dr. Kun Mo Choung, presedintele Comisiei Nucleare – Korea si presedinte al Kepco International Nuclear si prof dr. Jong Soonuk, vicepresedinte al Global Em Power System Nuclear – Korea, potrivit MECMA.

In cadrul intalnirii, partenerii coreeni au prezentat ministrului Ariton portofoliul consortiului, proiectele pe care le au in derulare, precum si pe cele de viitor. In acest context, acestia si-au exprimat intentia de a participa la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

EnergoNuclear SA, compania de proiect care urmeaza sa dezvolte aceste reactoare, a fost infiintata in anul 2009, prin promovarea unei structuri de actionariat in care Nuclearelectrica urma sa detina o cota de participare de 51% din capitalul social, ceilalti investitori in proiect detinand participatii dupa cum urmeaza: RWE, GDF Suez, ENEL si CEZ cate 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola cate 6,2%.

Primul dintre cei sase investitori initiali din cadrul EnergoNuclear, actionarul CEZ, isi exprimase intentia (prin notificarea transmisa pe 9 septembrie 2010) de a se retrage din proiect. La 19 ianuarie 2011, inca trei investitori – GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania – au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul.

Nuclearelectrica a cumparat recent, cu patru milioane euro, actiunile pe care societatile RWE, Iberdrola si GDF Suez le detineau (24,5% actiuni cumulat) in societatea de proiect EnergoNuclear, care urmeaza sa construiasca reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

Totodata, reprezentantii Nuclearelectrica spun ca investitorii ramasi in proiect, Enel si ArcelorMittal, si-au exprimat increderea si determinarea de a continua proiectul alaturi de statul roman.

In prezent, proiectul este estimat la patru miliarde euro, iar compania de stat Nuclearelectrica detine 85% din EnergoNuclear, compania de proiect care urmeaza sa dezvolte aceste reactoare. Participarea statului roman in proiect urmeaza sa scada pana la 40%.Totodata, valoarea investitiei necesare construirii reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda va fi stabilita in urma ofertelor preliminare primite de la potentialii contractori, potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.