Un danez miliardar controleaza mii de hectare de teren si padure in Romania

În 2013, Romsilva a regenerat 15 mii de hectare de p?dure
El e danezul miliardar care controleaza mii de hectare de teren si pãdure in Romania
El e danezul miliardar care controleaza mii de hectare de teren si pãdure in Romania

Concernul Ingleby, detinut de celebra familie miliardarã danezã Rausing, controleazã in Romania 10.645 de hectare de teren in judetele Timis si Caras Severin, potrivit informatiilor fãcute publice de Ingleby.

Suprafata este administratã in cadrul a trei ferme, in apropiere de Lugoj, unde se cultivã porumb, soia, grau, orz, ovãz, rapita si sorg. Ingleby Romania avea in anul 2011, potrivit ultimului raport financiar anual al companiei, active totale in valoare de 10,5 milioane de euro. Tot atunci compania raporta afaceri totale de 260.000 de euro si un profit net de aproape 50.000 de euro, fãrã sã aibã vreun angjat inregistrat in Romania, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Filiera italianã

Ingleby si-a consolidat prezenta in Romania printr-o serie de preluãri succesive de suprafete mari si compacte de terenuri, detinute initial de investitori italieni. Astfel, la sfarsitul anului 2011, holdingul danez a cumpãrat de la Dangro Invest o suprafatã de teren agricol de circa 1.200 ha in Banat. Anterior, danezii mai achizitionaserã alte douã ferme de la investitori italieni: ferma Campo D’oro, cu peste 3.000 hectare, si Cinque Stelle, cu aproape 1.200 hectare. Ultima tranzactie este preluarea unei suprafete de peste 2.500 ha de la First Farm.

Romania, singura tarã din lume unde Ingleby are pãdure

Compania danezã mai detine 7.262 hectare de pãdure in judetele Dambovita si Arges, Romania fiind singura tarã din lume unde Ingleby are in portofoliu suprafete de pãdure. Potrivit site-ului companiei, firma urmãreste atat scopuri economice ,cat si ecologice in urma exploatãrii suprafetelor de pãdure de o calitate excelentã care, astfel, beneficiazã si de un management mai bun.

Concernul danez controleazã ferme cu diverse profiluri in tãri precum Argentina, Australia, Noua Zeelandã, Peru, Romania, Uruguay si Statele Unite. Ingleby, denumire care in daneza veche inseamnã “satul englezilor”, are sediul in Danemarca si 240 de angajati in intreaga lume. Ingleby detine in Romania cea mai mare suprafatã de teren dintre toate tãrile aflate in portofoliul sãu.

Miliardar de top

Hans Rausing, un suedez nãscut in 1926, stabilit in Anglia, a devenit cunoscut in urma vanzãrii a 50% din actiunile producãtorului international de ambalaje Tetra Pak, companie infiintatã de tatãl sãu, in jurul cãreia s-a concentrat averea familiei. Potrivit Topului Forbes, Hans Rausig se numãrã in primii 100 de bogãtasi ai lumii cu o avere de circa 11 miliarde de dolari.

Hans Rausing ocupã locul 19 in Top 50 fermieri cu o avere estimatã la 30-35 miliaone de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *