Un serial TV britanic prezinta incercarea de a salva ursii din conditiile oribile si degradante in care sunt tinuti in Romania.
Ursii bruni sunt luati din salbaticie si tinuti in custi micute ca atractie in diverse restaurante sau in hoteluri, ne spune documentarul. Altii ajung in Gradini Zoologice primitive sau la circuri.
La Zarnesti se afla insa cel mai mare sanctuar de ursi din lume, fondat de World Society for the Protection of Animals (WSPA), ce si-a propus sa elibereze toti ursii captivi din tara noastra. Acesta se intinde in Muntii Carpati pe o zona de 70 de hectare.
„Sanctuarul Ursilor”, documentarul ce va apare pe Animal Planet, povesteste despre cum au fost salvati si reabilitati ursii de la Zarnesti.
Multi dintre ursii captivi sunt neglijati de catre stapanii lor, ce se bazeaza pe generozitatea turistilor pentru a face rost de mancare, iar drept urmare, ursii au o dieta foarte saraca alcatuita in principal din paine si porumb. De multe ori ei nu au nici macare suficienta apa pentru a bea. Ei sunt tinuti in conditii groaznice iar custile lor inghesuite nu ii protejeaza deloc de iernile aprige din Romania.
La noi in tara este ilegala detinerea ursilor iar ofiterii WSPA trebuie sa ia autoritatile locale de protectie a vietii salbatice cu ei pentru a merge in misiunile de salvare. Proprietarii de ursi nu au dreptul la compensatie si prin urmare reactioneaza foarte urat atunci cand le sunt capturate animalele.
Intr-un raid de la un mic zoo privat, prezentat in documentar, ofiterii se asteapta sa elibereze un singur urs, Balloo, dar ei gasesc cinci. Doi pui, Gina si Sofia, se aflau intr-o cusca din fata, unde puteau sa interactioneze cu turisii. Dar Balloo si alti doi ursi adulti erau inchisi intr-o cusca de metal ruginit. Toti au fost salvati si dusi in sanctuar.
WSPA a realizat sanctuare de ursi asemanatoare in Grecia, India, PAkistan, Thailanda si Turcia sub indrumarile expertului in ursi Victor Watkins.
Sanctuarul care va putea avea pana la 50 de ursi anul urmator, este o „oaza” pentru animalele care nu cunosc viata in afara custii. Aici, ele gasesc si piscine pentru a face baie, a inota sau a se juca, isi cauta singuri mancarea si au locuri unde isi pot face culcusuri, informeaza Daily Telegrpah.
„Este minunat sa vezi acesti ursi intorcandu-se in habitatul lor natural. Padurile romane sunt casa a peste 50% din ursii bruni din Europa si aici trebuie sa fie ei. Suntem hotarati sa ii salvam si pe ceilalti 30 de ursi pe care i-a descoperit captivi”, a declarat Watkins.
Cine doreste sa doneze bani pentru ursuletii din sanctuarul de la Zarnesti, poate accesa sit-ul oficial al WSPA: http://donate.wspa.org.uk/bearheaven.
Banii donati vor fi folositi pentru salvarea si transportul ursilor captivi, vaccinarea si hranirea lor si pentru intretinerea sanctuarului.
Sursa: Realitatea TV