Un ingredient antibacterian din pasta de dinti Colgate provoaca controverse

Un ingredient antibacterian din pasta de dinti Colgate provoaca controverse

Asociatia americana care vegheaza asupra sigurantei alimentare si a medicamentelor, Food and Drug Administration (FDA), va revizui siguranta triclosanului, o substanta antibacteriana folosita, printre altele, si in pasta de dinti Colgate Total.

Substanta a fost creata acum peste 40 de ani, pentru igienizarea instrumentelor chirurgicale din spitale. Triclosan ae afla acum intr-o gama larga de produse, inclusiv sapunuri, tocatoarele din bucatarii si chiar intr-o pasta de dinti cu mari vanzari, Colgate Total.

O analiza efectuata de Centrul pentru prevenirea si controlul bolilor din SUA a gasit substanta in urina a 75% din americanii cu varste peste cinci ani.

Mai multe studii au aratat ca triclosan poate altera productia de hormoni la animalele din laborator sau poate cauza rezistenta la antibiotice, iar unele grupuri de consumatori si membrii ai Congresului american vor sa interzica substanta din produsele antiseptice, precum sapunul de maini. FDA a declarat ca sapunul cu triclosan nu este mai eficient decat cel normal, lucru contestat de producatori.

FDA trebuia sa anunte rezultate revizuirii sale in urma cu cateva luni, insa momentan nu stiu cand vor fi gata. Agentia pentru Protectia Mediului analizeaza si ea siguranta triclosanului.

Rezultatul analizelor ameninta producatorii sapunurilor antibacteriene, care reprezinta aproape jumatate din piata de 750 de milioane de dolari a sapunurilor lichide din SUA.

Producatorii care folosesc triclosan spun ca este o substanta sigura, folosita de decenii intregi.

Dar, intrucat grupurile de consumatori au inceput campanii impotriva triclosanului, unele companii au scos ingredientul din produse si l-au inlocuit cu altul, mai putin controversat.

Colgate-Palmolive a scos triclosanul din sapunul lichid Palmolive antibacterian, insa doreste sa il pastreze in pasta de dinti Colgate Total, intrucat are rezultate bune impotriva gingivitei, lucru confirmat de FDA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *