Un mare retailer a economisit zeci de milioane de euro cu energia regenerabila

ledPentru eficientizarea costurilor cu energia, tot mai multe companii au inceput sa dezvolte proiecte pe segmentul de energie verde. Mai mult, cifrele arata ca pot fi economisite zeci de milioane de euro.

”Peste 40 de milioane de euro au fost economisite, in anul fiscal 2013, datorita masurilor de eficientizare a consumului de energie electrica in magazinele si depozitele IKEA din intreaga lume. Acest demers a inceput in anul fiscal FY10”, reiese din datele IKEA, companie prezenta si in Romania, prin magazinul din Baneasa (Bucuresti). In acest context, in anul fiscal 2013, grupul si-a luat angajamentul de a instala 137 de turbine de vant proprii. Totodata, a instalat peste 550.000de panouri solare. In perioada analizata, au fost vandute 22,4 milioane de produse LED, incluzand 12,3 milioane de becuri LED.

”Doar becurile LED achizitionate au economisit, in medie, 7 euro pe an pentru fiecare bec vandut, in comparatie cu becurile cu incandescenta. In total, economiile cumulate ale tuturor utilizatorilor de becuri cu LED ajung la 86 de milioane de euro pe an”, mai reiese din datele companiei.

Pe modelul unor magazine din alte tari europene care au dezvoltat proiecte pentru eficientizarea consumului de energie, si magazinul Ikea din Romania s-a concentrat in 2013 pe acest aspect. ”Focusul nostru in prezent este sa eficientizam magazinul din punct de vedere energetic. Avem in plan sa montam panouri solare, iar pe viitor ne uitam si la posibilitatea de a vinde astfel de produse”, spunea Cornel Oprisan, retail manager Ikea Romania, in toamna anului trecut. Potrivit acestuia, in Italia, de exemplu, 80% din energia consumata este autogenerata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *