Conform ultimului raport de evaluare intocmit de Agentia de Protectia Mediului Hunedoara, cu privire la suprafata de spatiu verde aferenta unui locuitor, in judet doar trei localitati se apropie de normele europene.

Ultimele masuratori efectuate in municipiile Hunedoara si Brad, precum si orasul Geoagiu au scos la iveala faptul ca in Romania exista deja un oras care acopera necesarul de spatiu verde pe cap de locuitor cerut de legislatia europeana in domeniu.

Astfel, in municipiul Brad, unui locuitor ii revin 29 de metri patrati de spatiu verde, fata de 26 cat prevad normele. In municipiul Hunedoara sunt 17,38 metri patrati, iar in localitatea Geoagiu, unui locuitor ii revin 19 metri patrati de spatiu verde.

Raportul APM Hunedoara mai arata ca municipiul Hunedoara isi poate imbunatati suprafata de spatiu verde cu cateva zeci de hectare daca cele 138 de hectare de teren apartinand Ecosid (fostul perimetru ce a apartinut combinatului siderurgic) vor fi ecologizate. La polul opus sunt localitatile miniere din zonele Vaii Jiului care au cele mai mici suprafete de verdeata. Astfel, cea mai mica suprafata de zona verde pe cap de locuitor este inregistrata in orasul Petrila, de doar 1,14 metri patrati.

Nici in Petrosani situatia nu este cu mult mai buna, insa ecologizarea fostelor perimetre miniere va aduce un plus de spatiu verde. O situatie ingrijoratoare este si in resedinta de judet – Deva, unde suprafata existenta este de aproape zece ori mai mica decat valoarea minima ceruta de lege. “Din situatia existenta la nivelul agentiei, cei care ar putea sa mareasca aceste spatii sunt putini si prea putin interesati”, a declarat Georgeta Barabas, consilier in cadrul APM Hunedoara si fost sef al institutiei mentionate.

Conform OUG nr. 114/ 2007, primariile au obligatia sa asigure din terenul intravilan o suprafata de spatiu verde de minimum 20 metri patrati pe cap de locuitor pana in anul 2010 si de minimum 26 metri patrati pana in anul 2013.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here