Un nou inceput pentru Politica Agricola Comuna: o agricultura mai ecologica si siguranta alimentara

0
409
Agricultura ecologic?, marea câ?tig?toare a noii Politici Agricole Comune
Agricultura ecologică, marea câștigătoare a noii Politici Agricole Comune
Un nou inceput pentru Politica Agricola Comuna: o agricultura mai ecologica si siguranta alimentara

Pentru ca Politica Agricola Comuna sa se bucure in continuare de sprijinul tuturor contribuabililor europeni, trebuie sa fie orientata catre asigurarea sigurantei alimentare si protejarea mediului inconjurator, sa creeze noi locuri de munca si sa furnizeze energie regenerabila, potrivit Comisiei de Agricultura a Parlamentului European intrunita miercuri, 25 mai, la Bruxelles. Aceasta va insemna mentinerea bugetului pentru agricultura al UE in asa fel incat fermierii sa aiba stimulente rezonabile pentru a face fata noilor provocari.
Comisia pentru agricultura a PE va cauta sa influenteze legislatia care urmeaza a fi adoptata in privinta reformei si modernizarii sectorului agricol al UE, un proces care se deruleaza in paralel cu discutiile privind bugetul multianual al UE.
„Acesta este un semnal adresat Comisarului Ciolos ca noua directie a Politicii Agricole Comune post-2013 este cea stabilita de Parlamentul European iar Comisia Europeana va trebui sa faca propunerile legislative in acest sens”, a spus Albert Dess (PPE, DE), raportorul pentru rezolutia de miercuri a Comisiei pentru agricultura a PE.
Presedintele Comisiei Paolo De Castro (S&D, IT) a declarat: „Votul de azi este rezultatul unui lung proces de negociere care a implicat, ca de obicei, toate grupurile politice din PE si care a stabilit principalele elemente care vor guverna noua PAC”, si anume criterii obiective pentru acordarea de plati inclusiv cele legate de creare de locuri de munca, noi elemente legate de agricultura „verde”, mai multa flexibilitate pentru Statele Membre si un buget alocat in eventualitatea unei crize de piata.
O Politica Agricola mai „verde”
Deputatii europeni considera ca PAC trebuie sa se bucure de mai multa legitimitate in ochii cetatenilor europeni prin asigurarea unei aprovizionari sigure de alimente de inalta calitate, contribuind in acelasi timp la protejarea mediului si la dezvoltarea energiei regenerabile. Trebuie sa fie finantata in mod adecvat pentru a face fata noilor provocari si sa stimuleze fermierii sa foloseasca tehnici moderne si sa protejeze mediul inconjurator.
Deputatii vor un sistem bazat pe stimulente finantate de UE pentru a sprijini fermierii care aplica metode de productie durabile si o gestionare responsabila a resurselor cum ar fi apa, terenurile si energia. Platile directe catre fermieri trebuie sa fie mai direct legate de „masuri ecologice” (emisii scazute de dioxid de carbon, captura emisiilor GHG, consum redus de energie etc), considera deputatii europeni.
O distribuire mai echitabila a sprijinului financiar
Comisia de agricultura a PE vrea ca ajutorul sa fie acordat pe baze mai juste catre Statele Membre, si catre diferitele categorii de fermieri. In prezent noile State Membre primesc un sprijin financiar mai mic per fermier decat vechile State Membre. In viitor, deputatii europeni vor ca toate Statele Membre sa primeasca un procent minim din media platilor UE in agricultura.
Comisia de agricultura a salutat de asemenea introducerea unui plafon pentru platile directe per fermier, asa cum a propus Comisia Europeana, propunand de asemenea ca marimea fermei, locurile de munca generate precum si gradul de protectie a mediului sa fie criterii importante.
Pentru a evita deturnarea banilor publici, deputatii europeni propun, de asemenea, rezervarea unor plati directe pentru „fermieri activi”, adica pentru cei care folosesc pamantul pentru productie. Comisia este astfel pusa sub presiune pentru a veni cu o definitie clara pentru „fermierul activ”, fapt care ar trebui sa excluda cazurile in care costurile administrative pentru efectuarea platii sunt mai mari decat plata insasi.
Stabilitate: speculatie, gestionare a crizelor si cota de piata a fermierilor
Combaterea speculatiilor in cazul produselor agricole este esentiala, pentru a reduce volatilitatea extrema a preturilor si pentru a garanta stabilitate sporita fermierilor din UE cat si din afara UE. Comisia propune un sistem de raportare la nivel mondial a stocurilor agricole destinate sigurantei alimentare si sustine propunerile Frantei formulate la reuniunea G20 pe aceasta tema.
In orice caz, viitoarea PAC ar trebui echipata cu instrumente de gestionare a ofertei, fara nici un cost pentru bugetul Uniunii, in scopul prevenirii supraproductiei, spun membrii Parlamentului European. Cu toate acestea, in situatia aparitiei unei crize, fie din pricina fluctuatiilor de pret, fie din cauza altor factori, o finantare speciala din bugetul general al UE ar trebui sa devina disponibila pentru asigurarea unui raspuns rapid.
Deputatii europeni sunt de parere ca este necesara o noua legislatie pentru imbunatatirea puterii de negociere a organizatiilor de producatori in lantul de aprovizionare, o transparenta sporita a preturilor si practici comerciale corecte, pentru stoparea scaderii continue a veniturilor fermierilor.
Urmatorii pasi
Proiectul de rezolutie de miercuri – adoptat cu 40 de voturi pentru la 1 vot impotriva si 4 abtineri, va fi votat de Parlamentul European la sesiunea din 22-23 iunie a.c. si este un raspuns la documentul de consultare elaborat de Comisia Europeana. Comisia va face publica propunerea sa de pachet legislativ in toamna acestui an, fata de care Parlamentul European va avea competente de co-decizie impreuna cu Consiliul in privinta continutului final al legislatiei in domeniul Politicii Agricole Comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.