Un oras din Romania are toate sansele sa devina “capitala verde” a Europei in 3 ani

Un oras din Romania are toate sansele sa devina “capitala verde” a Europei in 3 ani

Peste trei ani Romania are toate sansele sa fie “verde”, iar un oras sa fie declarat “capitala verde” a Europei, dar pentru asta e nevoie de investitii si planuri duse pana la capat.

In cadrul conferintei ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20), autoritatile romane au prezentat ca actiuni prioritare stimularea investitiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova si a regiunii Marii Negre, se arata intr-un comunicat al Ministrului Mediului si Padurilor.

“Cel mai important element pentru dezvoltarea economiei verzi este identificarea actiunilor care sa ne ajute sa realizam crestere economica verde, durabila, decuplata de folosirea nesustenabila a resurselor. Trebuie sa ne concentram asupra schemelor de investitii verzi pentru promovarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a managementului durabil al padurilor si apei, pe gestionarea deseurilor, pe construirea de locuinte eficiente enrgetic. Trebuie sa dezvoltam si sa imbunatatim cadrele legislative nationale privind tehnologiile verzi, cu stimulente si facilitati care sa sutina inovarea. Colaborarea mai stransa cu partenerii sociali si organizatiile neguvernamentale de mediu trebuie sa devina o prioritate a politicii de mediu”, a spus ministrul Rovana Plumb, potrivit Agerpres.

Trecerea la economia verde a fost tema dominanta si in cadrul intalnirii bilaterale cu Staffan Nilsson, presedintele Comitetului Economic si Social European (EESC). Ministrul roman al Mediului a solicitat presedintelui EESC sprijin pentru desemnarea unui oras din Romania care sa participe in anul 2015 la selectia pentru “capitala verde” a Europei.

Subiectul initiativei regionale Sinergia Marii Negre a fost de asemenea abordat, ministrul Plumb insistand asupra faptului ca Romania doreste sa-si asume un rol mai activ in aceasta privinta, un prim semnal urmand a fi dat la Conventia Ramsar desfasurata in luna iulie la Bucuresti. Rovana Plumb a participat si la Summit-ul ‘The future Women Want’ (‘Viitorul pe care si-l doresc femeile’).

Conferinta ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20) s-a sefasurat la Rio de Janeiro in perioada 20-22 iunie 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *