Un parlamentar european “verde” propune: 10 euro pentru fiecare telefon mobil reciclat

Un parlamentar european "verde" propune: 10 euro pentru fiecare telefon mobil reciclat

Telefoanele mobile ar trebui supuse aceluiasi regim ca si sticlele, pentru a-i incuraja pe cetateni sa recicleze, a declarat un parlamentar german ecologist din Parlamentul European. Dorothea Steiner a spus ca doreste sa obtina acordarea unui discount de 10 euro, la cumpararea unui mobil nou, daca utilizatorul il recicleaza pe cel vechi.

“De asemenea, daca nu doresti sa-ti cumperi un telefon nou, il reciclezi pe cel vechi si primesti 10 euro”, a precizat Steiner, pentru The Local. “Este primul pas in vederea reciclarii masive a telefoanelor mobile”, a precizat oficialul german. “Telefoanele mobile si alte produse electronice au in componenta lor atat de multe metale rare, incat aruncarea lor la gunoi reprezinta un act iresponsabil”.

Steiner estimeaza ca, in prezent, la nivelul Germaniei, utilizatorii detin 100 milioane de telefoane mobile. “In acelasi timp, peste 80 milioane de telefoane vechi zac in sertarele acestora”, a adaugat Steiner.
Descarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

In fiecare an, pe piata sunt vandute 1,6 miliarde telefoane mobile noi, care contin 400 tone de argint, 38 de tone de aur si 14 tone de paladiu, un alt metal esential pentru industria producatoare de electronice. “Aceasta comoara trebuie salvata” a subliniat parlamentarul german.

Pentru acesti “munti de produse electronice”, Steiner da vina pe marile targuri tehnologice, precum CeBIT (care se desfasoara actualmente in Hanovra) si in cadrul carora se vand produse noi. “Produsele noi invadeaza piata in mod constant, la intervale foarte reduse de timp. Muntii de telefoane mobile vechi devin pe zi ce trece tot mai inalti”.

Uniunea Europeana si-a stabilit o tinta de reciclare a produselor electronice de 45% pana in 2016 si 65% pana in 2019. Steiner considera insa ca ambitiile sunt prea modeste si doreste un target de 60% pana in 2016 si 80% pana in 2019. O schema de reciclare bine construita ar contribui substantial la indeplinirea acestor tinte. “Bineinteles ca proiectul se afla in faza incipienta, dorim sa negociem cu vanzatorii de telefoane mobile”, a adaugat Steiner.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente