Un proiect pentru inima verde a Sibiului

Un proiect pentru inima verde a Sibiului

Societatea „Progresul Silvic” Sibiu – un ONG infiintat in anul 1994 cu 55 de membri, specialisti din domeniile silviculturii, stiintelor naturii, sociale si tehnice – activeaza cu succes in domeniul protectiei mediului si dezvoltarii durabile. In acest an, ONG-ul sibian a implementat cel de-al patrulea proiect intitulat „Dumbrava Sibiului – inima verde a comunitatii locale”. Proiectul este finantat de catre MOL Romania si Fundatia pentru Parteneriat si se deruleaza in perioada 1 aprilie – 30 octombrie 2011. Partenerii proiectului sunt Directia Silvica Sibiu si Primaria Rasinari. Totodata „Progresul Silvic” are incheiate acorduri de colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” si cu diferite scoli generale sau grupuri scolare sibiene.
„Tinta concreta a proiectului nostru – declara ing. Marius Ureche, presedintele Societatii „Progresul Silvic” Sibiu -este cuplarea intereselor de conservare ale biodiversitatii cu cele de dezvoltare socio-economica ale comunitatilor locale, tinand cont totodata de traditiile, cultura si spiritualitatea specifice zonei.”
Dintre obiective, Marius Ureche a tinut sa le evidentieze doar pe acelea care vizeaza: constientizarea populatiei judetului Sibiu privind importanta conservarii biodiversitatii; promovarea ecoturismului si turismului cultural ca mijloc de educatie si odihna activa; implicarea comunitatilor locale in activitati de voluntariat privind conservarea habitatelor naturale, a biodiversitatii in Rezervatia Parcul Natural Dumbrava Sibiului; precum si sprijinirea dezvoltarii durabile a zonei prin stimularea valorificarii patrimoniului natural si antropic.
Rezervatia „Parcul Natural Dumbrava Sibiului” are o suprafata de 974,9 ha si este cantonata pe partea terminala a glacisului piemontan al Rasinarilor, acoperind bazinul hidrografic al Paraului Valea Aurie si cele doua interfluvii ce separa Valea Aurie de Raul Cibin si de Paraul Sevis.
Va reamintim ca aceasta arie protejata se afla in custodia Directiei Silvice Sibiu. Dreptul de proprietate este repartizat astfel: 566,3 ha (58 %) – Primaria Sibiu, 390,6 ha (40%) – Statul roman si 18 ha (2%) – Primaria Rasinari.
Vegetatia este formata din 90% quercinee si 10% diverse etaje de vegetatie: stejareto-gorunete de productivitate mijlocie, a caror componenta actuala se poate imparti in trei categorii de varsta: padure batrana de 120-170 ani; padure de varsta mijlocie de 100-120 ani; padure tanara de 60-100 ani. Flora este mediu dezvoltata in varianta cu Asperula odorata, acoperirea fiind de 20-40% si bine dezvoltata in varianta cu Carex pallescens care are o acoperire de 30-55%.
Dintre mamifere, in Padurea Dumbrava traiesc: capriori, lupi, veverite, arici, mistreti, soareci, parsi, vulpi si dintre pasari: pitigoiul mare, mierla, presura, ciocanitoarea mare, gaita, sorecarul comun, uliul pasarilor, turturica, bufnita, pupaza, cucul, cinteza, sticlete, corbul si o intreaga lume de insecte si alte nevertebrate terestre.
Precizam ca principalele tipuri majore de habitate din aceasta arie protejata sunt cele de paduri si apa dulce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *