Una dintre cele mai mari rezervatii naturale din lume, sacrificata pentru uraniu

Una dintre cele mai mari rezervatii naturale din lume, sacrificata pentru uraniu

Tanzania va pune in aplicare planurile de extragere a uraniului din rezervatia naturala Selous, una dintre cele mai mari din lume, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.
Ministrul resurselor naturale, Ezechiel Maige, a declarat ca suprafata rezervatiei se va reduce cu cel mult 1%, modificare pe care membrii Comitetului Patrimonial Mondial au aprobat-o, sub rezerva efectuarii studiilor de mediu. In plus, Maige sustine ca veniturile din minerit ar putea contribui la intretinerea parcului.
Potrivit UNESCO, rezervatia se intinde pe 50.000 km patrati in partea de sud a Tanzaniei si adaposteste un numar mare de elefanti, rinoceri, gheparzi, girafe, hipopotami si crocodili, fiind relativ ferita de prezenta omului.
Intr-un interviu acordat BBC, Maige a declarat ca proiectul minier este in faza incipienta, dar ca el nu va afecta mai mult de 0.69% din suprafata parcului si ca va constitui o sursa foarte importanta de venit pentru intreaga tara.
Companiile estimeaza un castig de aproape 200 de milioane de dolari in fiecare an de pe urma mineritului, din care 5 milioane vor fi platite catre guvern. Unele dintre aceste companii ar putea contribui la intretinerea parcului, care este costisitoare, si ar crea locuri de munca pentru aproximativ 1.600 de tanzanieni.
Pe de alta parte, Ezekiel Maige anunta ca planurile nu vor afecta nici rezervatia forestiera Undendeule din sudul rezervatiei Selous, ba mai mult de atat, ca o vor ajuta. Costurile actuale cu intretinerea rezervatiei se ridica la circa 490.000 de dolari pe an, iar veniturile provenite de la companiile ce vor participa la proiect ar putea fi utilizate pentru angajarea de personal pentru stoparea braconajului.
In incheiere Maige a afirmat ca, desi Tanzania nu are nevoie de aprobarea UNESCO pentru demararea proiectului, tara sa doreste sa tina cont de recomandarile organizatiei.
Ministrul a concluzionat ca exploatarea uraniului va fi demarata. Purtatorul de cuvant al UNESCO, Lazare Eloundou Assomo, a declarat pentru BBC ca a fi regretabila demarea exploatarii uraniului fara aprobarea UNESCO.
Conform declaratiilor lui Maige, exista studii care atesta ca nivelul radiatiilor de uraniu nu va creste. Uraniul emana radiatii si acum, insa acesta nu sunt periculoase pentru oameni. Ministrul a declarat ca uraniul urmeaza sa fie prelucrat in strainatate.
UNESCO a conditionat aprobarea exploatarii de obtinerea avizului autoritatii de mediu din Tanzania si de o expertiza independenta UNESCO.
Ministrul Maige a declarat ca decizia se va lua anul viitor la sedinta Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la reduceea suprafetei Rezervatiei Naturale Selous.

Cititi si …:
Bani pentru 41 de primarii din judet
Femeile din PSD vor sa se uneasca cu cele din PNL, sub cupola USL
Printul Paul anunta ca isi rezerva dreptul de a-l actiona in judecata pe Adrian Cioroianu
Romanii cumpara medicamente scumpe, iar cele ieftine se duc la export
Epidemia de E.coli, cea mai grava de acest tip din lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *