Protectia mediului, chestiune de securitate nationala

Protectia mediului, chestiune de securitate nationala

„Drumul Babelor”, a carui constructie agreseaza Parcul National Bucegi, este una dintre cele mai flagrante interventii umane asupra unei zone protejate. Asemenea cazuri au generat reactia semnatarilor scrisorii deschise / Foto: Dragos Stoica / Jurnalul National
Scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei, Traian Basescu,
pe tema urgenta a „conservarii durabile”

Domnule Presedinte,
Semnatarii centreaza acest apel spre dumneavoastra pe o tema cu adevarat de securitate nationala, urgenta in perspectiva schimbarilor climatice: gestionarea prin conservare durabila a putinelor si ultimelor habitate salbatice din Carpati.

Apelul nostru critica tendinta actuala de accesibilizare a acestor zone inca salbatice, prin deschidere si asfaltare de drumuri – inutile economic si, in perspectiva, nocive ecologic – sub pretextul „dezvoltarii turistice”, cel al „absorbtiei fondurilor europene” si cel al „locurilor de munca”.

Sunt vizate de „asfaltari” fie teritorii paduroase cvasivirgine, cu biodiversitatea pastrata – tocmai prin nefragmentare si lipsa accesului auto – fie, in general, cursul superior al unor rauri de munte, al afluentilor acestora, precum si „golul alpin”.

Domnule Presedinte, este o realitate trista a Europei de vest faptul ca in secolul trecut, sub aceleasi precepte bine intentionate ale „dezvoltarii”, s-a produs fragmentarea prin drumuri si accesibilizarea teritoriilor salbatice, acestea generand invazia prin constructii permanente (civile si industriale – turistice si de productie). A urmat poluarea raurilor si a panzei freatice, invazia motorizata si , in scurt timp, saracirea ireversibila a biodiversitatii. Acesta este motivul pentru care – de pilda – vanatorii europeni vin in Romania spre a mai gasi ursul, lupul, rasul, in habitatul primordial, pastrat insa nu printr-o gospodarire atenta, meritorie, cum ne place sa credem si cum afirmam mereu, ci prin lipsa „dezvoltarii”.

Imitand Europa sub aspectul accesibilizarii auto a acestor ultime teritorii montane – urmata si aici de fenomenele enumerate -, in scurta vreme Romania se va afla pe aceeasi cale a saracirii mediului, numeroase glasuri avizate, vizionare si binevoitoare – dar neascultate ! – atragand atentia asupra acestui risc.

Altcumva spus, printr-o politica gresita de „civilizare”, „progres” si „dezvoltare”, bine intentionata, dar profund ignoranta, se distruge iremediabil unul dintre putinele atuuri turistice de prim rang, realmente valoros si unic in peisajul european: habitatul salbatic, biocenozele naturale si o biodiversitate bogata, ofertanta si valoroasa in sine!

Pomeneam despre „securitatea nationala” intrucat de calitatea mediului – a ecosistemului forestier in primul rand, a apelor freatice si de suprafata, a solului – si de complexitatea biodiversitatii , va depinde calitatea vietii romanilor in conditiile schimbarilor climatice actuale. Utilizarea „fondurilor europene” pentru „dezvoltare” si „crearea locurilor de munca” trebuie sa vizeze strict teritoriile deja antropizate, ocupate de comunitati stabile – care sunt destule! – si nu ramasitele de mare valoare ale naturii ancestrale!

Socotim, Domnule Presedinte, ca este de datoria dumneavoastra sa atrageti atentia Guvernului – uzand de toate parghiile, prerogativele si oportunitatile prezidentiale -, asupra necesitatii conservarii durabile a mediului si asupra obligativitatii schimbarii opticii politice privind accesibilizarea prin drumuri asfaltate a ultimelor habitate salbatice carpatine, oriunde ar fi acestea.
Magda Eugenia Mitrasca, presedinte – Fundatia Academia Civica Bihor
Lavinia Andrei , presedinte – Fundatia Terra Mileniul III
Niculae Radulescu Dobrogea, presedinte – Asociatia ECO-CIVICA
Nicolae R. Daramus, presedinte – Soc. Nordica de Ecologie TUA RES AGITUR
Cristian Grecu, presedinte – Asociatia Actiunea Civica Directa
Paul Iacobas, presedinte – Centrul pt. Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor
Mircea Ilie, vicepresedinte – Asociatia Viitor Plus
Janos Mark- Nagy, director executiv – Societatea Carpatina Ardeleana
Gabriel Paun, presedinte – Asociatia Agent Green
Florin Stoican, presedinte – Asociatia KOGAYON
Mihai Togor, presedinte – Centrul Regional de Supraveghere Ecologica „Muntii Apuseni”

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,349FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente