Unde se duc banii din taxa auto – Statul subventioneaza panourile solare cu 90%

4
497

Statul va subventiona, incepand din ianuarie 2009, 90% din pretul sistemelor energetice ecologice pentru populatie, a anuntat ieri ministrul Mediului, Attila Korodi.
panouri solare din taxa auto
Programul Casa Verde este destinat romanilor care locuiesc la casa, dar si asociatiilor de proprietari sau companiilor.

Potrivit ministrului, cei care vor achizitiona sisteme energetice ecologice vor avea facturi la apa calda mai mici cu 60%, iar la incalzire cu 30%. Casa Verde se aseamana cu programul Rabla, costurile fiind suportate tot de Administratia Fondului de Mediu, institutia statului la care ajung banii din taxa de poluare auto. Incepand de la 5 ianuarie, fiecare roman poate merge la una din firmele agreate de AFM ca sa se inscrie in program si sa stabileasca ce sistem este potrivit pentru locuinta sa. „Pot exista pompe geotermale, panouri solare, panouri fotovoltaice sau chiar si minieoliene. Cu ajutorul acestora vor fi reduse semnificativ costurile pentru energia electrica sau incalzire”, a spus Korodi ieri, la lansarea programului. Banii nu sunt virati cetateanului, ci intra direct din conturile AFM in cele ale firmei. Korodi a mai spus ca nu crede ca viitorul guvern „isi va permite sa opreasca acest program”.

Bani din taxa de poluare auto
Pentru 2009, Administratia Fondului de Mediu are la dispozitie pentru Casa Verde suma de 520 de milioane de lei, din care 400 de milioane sunt destinate finantarii proiectelor depuse de persoane fizice si asociatii de proprietari. AFM finanteaza 90% din costuri, dar nu mai mult de 25.000 de lei pentru persoanele fizice si 250.000 de lei pentru o firma. Presedintele AFM, Mihai Toti, a precizat ca banii provin din taxa de poluare auto colectata la AFM. Lansarea proiectului a avut loc pe acoperisul Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, in decorul celui mai mare sistem de panouri fotovoltaice din Europa de Est, conform declaratiei decanului institutiei.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.