Unde sunt pestii din mare si chitarele din Vama Veche?

O intrebare al carei raspuns este unul pe cat de adevarat, pe atat de trist: le-am ucis noi, oamenii, turistii de pe litoral.

5000 de hectare. Atat ocupa singura rezervatie marina din tara, aflata in sudul litoralului romanesc.

Desi statutul rezervatiei, reglementat prin lege, nu permite astfel de activitati, locul este exploatat de iubitorii sporturilor nautice, precum skyjet-ul, care nu iau in calcul ce repercusiuni poate avea pasiunea lor asupra vietii subacvatice. Atat substantele eliminate in mare, cat si zgomotul si vibratiile afecteaza negative speciile marine.

Rezervatia are o o lungime de sapte kilometri, pornind din 2 Mai catre Vama veche si o latime de noua kilometri incepand de la tarm si pana in larg. Este zona cea mai reprezentativa a litoralului romanesc – aduna aproape toate tipurile de habitate marine si adaposteste aproape toate tipurile de specii subacvatice.

Vama Veche si 2 Mai sunt rezervatii marine, ceea ce inseamna ca speciile de aici sunt protejate prin lege. Cu toate astea, cele doua asezari nu avut niciodata un canalizare, iar marea este poluata prin deversari.

In ultimii ani, turismul practicat in Vama produce si el poluare. In anii 80, Vama Veche era un loc izolat, un satuc dobrogean unde puteai face si plaja. Chitare, folk, poezie – sunt doar cateva atribute ale Vamii de atunci. Anii 90 au venit cu o noua epoca – cea a societatii de consum, care in ultimii ani a explodat, aducand relele aferente, intr-un loc considerat mai degraba “virgin”: peturi, gunoaie, cladiri inestetice.

Dragos Bucurenci si Andreea Raicu ne arata, sub apa si pe uscat, degradarea litoralului romanesc si cum se poate transforma o rezervatie marina intr-un loc al a poluarii si inesteticului. Mircea Toma ne povesteste despre cum ajuta asociatia “Salvati Vama Veche” si Stufstock-ul zona. Vechi “vamaioti” si “doimaisti” ne povestesc cum erau si ce au devenit Vama si 2 Mai. Totul, in “Linia Verde”.

Citeste articolul Unde sunt pestii din mare si chitarele din Vama Veche? integral in TVR.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente