Unele primarii din Timis au hotarat interzicerea exploatarii gazelor de sist. Prefectura cere anularea deciziilor

Unele primarii din Timis au hotarat interzicerea exploatarii gazelor de sist. Prefectura cere anularea deciziilor
Unele primarii din Timis au hotarat interzicerea exploatarii gazelor de sist. Prefectura cere anularea deciziilor

Primariile din Timis au adoptat hotarari de consiliu local prin care se interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metode neconventionale. In Timis a inceput cautarea dupa petrol si gaze, iar gospodarii acestor localitati nu vor ca la ei in comuna sa se zguduie pamantul in cautarea gazelor de sist.

Mai multe primarii din judetul Timis au adoptat hotarari prin care interzic exploatarea gazelor de sist. Dar nu e dupa cum vor consilierii. Prefectul de Timis, Eugen Dogariu, le-a cerut primarilor sa anuleze aceste hotarari, pentru ca ele nu sunt legale, pentru ca se refera la resurse aflate in administrarea guvernului. Prefectul a solicitat reevaluarea hotararilor datorita faptului ca prin hotarare de consiliu local nu poate fi administrat patrimoniul statului roman. Au fost trimise pana la sase cereri catre consiliile locale.

„Noi nu discutam de exploatare, de prospectiuni, discutam de o hotarare de consiliu care decide asupra unui bun al statului roman. E vorba de nelegalitate. Practic, consiliul local isi excede autoritatea. De fapt, nici nu exista gaze de sist in Timis. Dar aici e vorba doar strict de legalitatea unui act emis de consiliul local. Acest act nu ar fi legal. Vorbim strict de legalitatea unui act – el pate fi anulat. Fie sa-l revoce ei, fie il revoca instanta. In orice situatie, instanta e cea care decide. Instanta este cea care se pronunta asupra legalitatii actului. Chiar daca eu atac hotararea respectiva, tot instanta de contencios – administrativ se va pronunta”, spune prefectul Eugen Dogariu.

Mosnita Noua este una din comunele din Timis care a adoptat un astfel de act, de interzicere a exploatarii gazelor de sist. Consiliul Local Mosnita Noua a interzis „darea in administrare, concesionarea sau inchirierea terenurilor proprietate publica sau privata a comunei in scopul explorarii – dezvoltarii – exploatarii gazelor de sist prin metoda neconventionala”.

„Consilierii, in unanimitate, au considerat ca nu este oportuna anularea hotararii, deoarece in Mosnita Noua sunt puturi de adancime din care este alimentata cu apa potabila Timisoara si nu vrem sa punem in pericol sanatatea vecinilor nostri. In cazul in care hotararea va fi atacata, suntem pregatiti sa ne prezentam in contencios – administrativ sa ne aparam punctul de vedere”, a spus Ioan Sorincau, primarul comunei Mosnita Noua.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente