Zona de coasta a litoralului romanesc va beneficia de investitii de 27,33 milioane lei constand in lucrari de reabilitare a zonei costiere si in protejarea biodiversitatii marine, din care aproape 23 milioane lei sunt fonduri europene accesate prin Axa 5 a Programului Operational Sectorial.
„Uniunea Europeana finanteaza prin POS Mediu proiectul ‘Asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte Axa prioritara 5 – Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de interventie 2 – Reducerea eroziunii costiere’ , proiect care se deruleaza pe o perioada de 21 luni, cu finalizare la 15 februarie 2012”, potrivit unui comunicat emis joi de ABADL.
Beneficiarul contractului este Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral (ABADL).
Valoarea totala a proiectului este de 27,33 milioane lei cu TVA, in conformitate cu Ordinul nr. 642 din 23 aprilie 2010 al ministrului mediului si padurilor, din care valoarea eligibila este de 22,97 milioane lei (finantare nerambursabila din FC si buget de stat) si valoarea, alta decat cea eligibila (valoarea TVA aferenta valorii eligibile a Proiectului) este de 4,36 milioane lei.
„Prin implementarea proiectului, respectiv realizarea de lucrari de protectie si reabilitare costiera, se va proteja banda de plaja si faleza adiacenta liniei tarmului, in care ecosistemele de uscat si marine se intalnesc si interactioneaza. Realizarea proiectului contribuie, de asemenea, la protejarea infrastructurii si obiectivelor social economice aflate in pericol si care, in cazul in care nu se intervine imediat, se distrug”, se arata in comunicatul administratiei.
De asemenea, proiectul presupune si protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in zona litoralului romanesc al Marii Negre, precum si cresterea sigurantei in zona sudica a Marii Negre, prin protejarea arealelor in vecinatatea carora exista cladiri de locuinte si alte utilitati publice care, in lipsa unor interventii urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.
„Obiectivele specifice ale proiectului sunt protectia si reabilitarea zonei costiere romanesti si a factorilor de mediu, prin lucrari ingineresti de combatere a fenomenului de eroziune costiera, sustinerea tendintei de revigorare a ecosistemului marin si de dezvoltare a unor specii pierdute la un moment dat din ecosistem, dar si protejarea biodiversitatii marine si a zonei litorale si dezvoltarea durabila a zonei costiere”, informeaza reprezentantii ABADL.
Totodata, va fi realizat un program de masuri structurale si nestructurale pe termen lung (cu perioada de derulare pana in 2030) pentru reabilitarea zonei costiere.