Avantajele si dezavantajele sistemului de incalzire prin pardoseala

1
540
Adevarul despre incalzirea electrica prin pardoseala
Adevarul despre incalzirea electrica prin pardoseala

Obisnuiti cu sistemul clasic de incalzire prin intermediul centralei pe gaz cu radiatoare, romanii au fost in ultimii ani reticenti la incalzirea prin pardoseala. Perspectiva unei ierni cu facturi mai mari ar putea schimba aceasta perceptie, motivat si de faptul ca se pot obtine reduceri de 20% la factura, potrivit expertilor chestionati de capital.ro.

Pana in prezent majoritatea romanilor care au apelat la incalzirea prin pardoseala sunt proprietari de case sau vile, in proportie de 90%, si foarte putini care detin apartamente noi. Explicatia vine din faptul ca apartamentele sunt deja echipate cu sistemul clasic de incalzire, pe cand in cazul caselor optiunea de incalzire este facuta de proprietar.

„Circa 90% din comenzile pe care le-am avut au mers spre case noi si vile, ne asteptam insa ca in urmatorii ani acest sistem sa fie tot mai des implementat si la apartamentele din blocuri. Deocamdata exista o reticenta la proprietarii de apartamente, deoarece e greu sa schimbi sistemul de incalzire centralizat cu unul prin pardoseala. E o chestiune de mentalitate”, a declarat pentru capital.ro Dana Rulea, directorul importatorului Amass din Ploiesti.

Dezavantajul sistemului de incalzire prin pardoseala este dat de puterea electrica mare pe care o foloseste, respectiv 8-9 kW in cazul unui apartament de 70 mp. Inconvenientul vine din faptul ca apartamentele vechi, construite in perioada ceausista, folosesc o putere electrica subdimensionata, facand imposibila echiparea totala a locuintei cu acest sistem de incalzire.

„La apartamentele vechi nu poate fi instalat acest sistem, deoarece nu exista putere electrica suficient de mare. Apartamentele construite de Ceausescu au o putere de 4-5 kW. Pentru a instala un sistem de incalzire prin pardoseala ai nevoie la un apartament de 70 mp de o putere instalata de 8-9 kW. La garsoniere se mai poate, pentru ca au suprafete mici de 25-30 mp si suporta”, explica  Sabin Cernea, directorul Carpati Service Bucuresti.

Costul investitiei si factura

Costul de implementare al sistemului de incalzire prin pardoseala – cu cablu electric – in cazul unei case de 100 mp,  izolata corespunzator, este de circa 23 de euro/mp – inclusiv TVA, manopera si garantie pe 15 ani.

„Prin covoras electric, in cazul locuintelor unde sapa nu mai poate fi ridicata, costul investitiei este de 199 lei, plus TVA, si eficienta este aceeasi ca in cazul cablului electric”, ne-a informat Sabin Cernea.

Costul mediu al facturii de curent pe timp de iarna este de 360 de lei/luna la o casa de 130 mp, 280 de lei/luna la o casa de 80 mp si 170 de lei/luna la o casa de 50 mp.

„Acest cost este in continua scadere, pe masura ce gazul se scumpeste. In prezent, incalzirea prin pardoseala este cu circa 20% mai ieftina decat cea prin centrala pe gaz. Inca din iarna lui 2008, cand metrul cub de gaz s-a transformat in kW energie s-a simtit o diferenta intre centrala pe gaz si incalzirea prin pardoseala, in favoarea ultimului sistem”, a mai spus Dana Rulea.

Cablurile de incalzire, cele mai populare, se monteaza in sapa de deasupra placii de beton a pardoselei. Ulterior se monteaza un polistiren extrudat de 2 cm, al carui cost este de circa 1 euro/mp, pe placa de beton, pentru a impiedica iesirea caldurii si se monteaza parchetul sau gresia.

Cerere in crestere

Potrivit directorului Amass, in acest an compania pe care o conduce a furnizat sisteme de incalzire prin pardoseala pentru 200-300 de case, numarul fiind in crestere fata de anii anteriori.

„Cererea din partea particularilor a crescut in ultima perioada. Merg si spre case si vile, dar si spre apartamente noi”, spune Cernea.

Dana Rulea puncteaza ca motive pentru care sistemul de incalzire prin pardoseala este superior celui prin centrala pe gaz faptul ca in timp pretul unitatii de gaz va creste tot mai mult, deoarece este o resursa epuizabila, calitatea gazului nu este mereu cea care apare pe hartie, sistemul de incalzire prin pardoseala are un randament termic mai bun si automatizarea este mai performanta, in sensul in care sistemul sesizeaza, spre exemplu, daca un geam este deschis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.