Uniunea Europeana interzice comertul cu produse derivate din foca

focaStatele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul s-au pus de acord pe data de 5 mai 2009 in vederea interzicerii comercializarii in cadrul U.E. a tuturor produselor derivate din foca. Votul acestei interdictii este efectul preocuparii unui mare numar de cetateni pentru a pune capat unui crud comert, dupa cum a declarat Doamna Arlene McCarthy , Presedinta Comisiei Pietei Interne si a Protectiei Consumatorilor din cadrul Parlamentului.

Faptic, prin acest regulament se doreste stabilirea unor reguli comune, deoarece politica statelor era diferita (spre exemplu, Belgia si Tarile de Jos au interzis deja acest tip de comercializare).

In mod concret, va fi interzisa comercializarea carnii, uleiului, organelor, grasimii si pielii acestor animale, care pana in prezent au fost folosite la produse precum genti, fete de masa si suprafete de invelit, palarii, cizme si manusi folosite de motociclisti, schiori si chiar boxeri., iar pe partea farmaceutica se puteau regasi in suplimentele alimentare cu acizi grasi Omega 3.

Totusi, s-a prevazut si o derogare in ceea ce priveste Intuitii si comunitatile aborigene, aceasta referindu-se la produsele ce provin din vanatoarea traditionala si absolut necesara subzistentei acestor populatii, in afara oricaror scopuri comerciale. Edilii europeni s-au gandit si la latura ecologica, precizand ca aducerea pe piata fara scop de profit a acestor produse trebuie facuta pentru a indeplini singurul obiectiv al gestiunii durabile a resurselor marine.

Fondul International pentru Protectia Animalelor (IFAW), considera aceasta decizie ca una din cele mai importante victorii din ultimii 40 de ani. Aceasta organizatie sublineaza faptul ca in Canada, tara cu comertul cel mai intens de produse derivate din foca, se va – inchide robinetul – cat de curand, atat din cauza scaderii preturilor pieilor de foca, cat si datorita interdictiilor de comercializare in tot mai multe state, din care 7 fac parte din cele 10 tari principale ce formeaza piata de desfacere a Canadei.

Din punct de vedere legislativ, o data adoptat in mod formal de catre Consiliul European, regulamentul trebuie sa intre in vigoare la 20 de zile dupa publicarea sa in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Dispozitiile vor trebui puse in aplicatie la 9 luni dupa intrarea acestora in
vigoare.

Sursa: REGLEMENTATIE – Actu-Environnement – 06/05/2009

Alte informatii/surse/comentarii :
Sursa: Affaires-Strategiques
Sursa: Rue 89

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *